Poetin: Boycot zo lang mogelijk

Poetin sprak zich uit over hoe lang de boycot nog moet duren. Daarnaast sloot het land de grenzen voor re-export van producten uit Guinea-Bissau, Afghanistan en San Marino. Directe import is wel toegestaan. Ook zoeken Rusland en Pakistan toenadering tot elkaar. Abu Dhabi investeert fors in de Russische voedingssector. De Russen oogstten meer kasgroenten dan vorig jaar en Georgië handelt meer met de EU dankzij een verdrag.

Poetin: Boycot zo lang mogelijk
Volgens berichten wil de Russische president de boycot zo lang mogelijk aanhouden. Dat zou de president gezegd hebben bij een bijeenkomst van het All-Russia People's Front eind vorige maand. In reactie op een vraag van een zakenman reageerde Poetin: Ik begrijp u en ik kan u in uw oor fluisteren dat we de boycot zo lang mogelijk zullen aanhouden."Rusland boycot re-export Guinea-Bissau, Afghanistan en San Marino
De Russische fytosanitaire dienst heeft een boycot afgekondigd tegen re-export uit Guinea-Bissau, Afghanistan en San Marino. De boycot is vanaf 28 november van kracht. De ban is ingesteld nadat de doorvoer uit deze landen via Wit-Rusland sterk stegen. Alleen directe export uit die landen is nog toegestaan.

Rusland en Pakistan vriendelijker
Het ijs tussen twee oude rivalen, Pakistan en Rusland, lijkt te smelten. De landen overleggen over gebruik van de diepzeehaven van Gwadar voor de im- en export van Rusland. Vorige week overlegden de landen over de plannen. Dat was de eerste keer in 14 jaar dat de twee landen om tafel zaten.

Abu Dhabi investeert 200 mln dollar
Mubadala, het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi, wil 200 miljoen dollar investeren in de Russische voedingssector. De Arabieren hebben hun oog laten vallen op een onderdeel van de EFKO Group en AFG National, twee grote bedrijven in de Russische voedingssector. In totaal heeft Abu Dhabi een budget van 2 miljard dollar uitstaan via het Russian Direct Investment Fund.

Rusland oogst meer kasgroenten
De oogst van kasgroenten in Rusland is gestegen, dat maakte het Ministerie van Landbouw bekend. Gebaseerd op regionale instituten stond de volledige oogst in Rusland tot 29 november op 607.100 ton. Dat is 31% meer dan in 2015, toen kwam het cijfer uit op 462.400 ton.
De komkommeroogst viel 23% hoger uit op 409.400 ton (333.100 ton in 2015). De tomatenoogst stond op 182.500 ton, 53% meer dan in 2015 toen de teller bleef steken op 119.400 ton. daarnaast werd er 15.200 ton andere groenten geoogst.

Georgië handelt meer met EU
In 2015 heeft Georgië 16% meer gehandeld met de EU dan het jaar ervoor. Vorig jaar was het eerste volledige kalenderjaar waarin het Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) van kracht was. Door dat akkoord werden een aantal quota en tarieven afgeschaft. Georgië handelde vooral met het Verenigd Koninkrijk.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven