Turkse kwekerijsector investeert in automatisering

De Turkse vermeerderingskwekerij Izmir Fide heeft geïnvesteerd in de optimalisatie van hun productieproces door de aankoop van een nieuwe Flier Systems Drum Seeder.

De investering in automatisering ten behoeve van nauwkeurigheid en hoge snelheid bevestigt dat de Turkse kwekerijsector niet terughoudend is waar het investering betreft in automatisering en geavanceerde technologie om de dagelijkse processen te verbeteren. En dat zelfs in een tijd waarin de lokale glastuinbouw onder druk staat door het Russische embargo.

Volgens Ertan Gonca, general manager bij Izmir Fide, komt dit door hun constante toewijding aan kwaliteitsverbetering. "De markt kan dan wel onder druk staan en telers ontvangen mogelijk lagere prijzen voor hun producten. Maar ze zijn allemaal bewust van het feit dat goed uitgangsmateriaal het verschil kan maken. Daarom eisen telers nog steeds jonge planten van kwaliteit."


José Carretero van Flier Systems en Ertan Gonca van Izmir Fide sloten de deal voor de aankoop van de DSII Drum Seeder tijdens de recente Growtech Eurasia beurs in Antalya.

Volgens Gonca is automatisering de sleutel voor zijn kwekerij om aan de door de Turkse telers gevraagde kwaliteit te voldoen. "Toen we vier jaar geleden ons bedrijf begonnen, hebben we ons verbonden en hadden we het doel om onze klanten jaarrond van uniforme jonge kwaliteitsplanten te voorzien. Om deze kwaliteit te bereiken, is het belangrijk om technologie te gebruiken waarmee je nauwkeurig en met een constant tempo en kwaliteit kunt zaaien. Daarom investeren we in automatisering, niet alleen om de arbeidskosten, maar vooral omdat computers en machines nauwkeuriger zijn dan mensen en significant bijdragen aan de kwaliteit van het eindproduct."

Izmir Fide heeft 18 hectare kwekerij waarin zowel jonge groenten- als sierplanten vermeerderd worden. Voor hun jaarlijkse productie van 75 miljoen zaailingen gebruikt de kwekerij verschillende vormen van automatisering van een zelf ontwikkelde spoor, tot documentatie- en analyse software verbonden met eigen irrigatiegieken en de bijbehorende programma's. De geavanceerde Drum Seeder van Flier Systems is een logische aanvulling op hun productielijn. Gonca: "De grootste kosten van een jonge plant is het zaad. Kwaliteit begint niet alleen met het juiste zaad of ras maar ook met een nauwkeurige machine die de bakken het meest adequaat vult."

De Drum Seeder DS11 is ontworpen om uiterst nauwkeurig te zaaien met hoge snelheden van zowel ingehulde als naakte zaden. Dankzij het ontwerp van de trommel en het afstelbare vacuüm worden de zaden goed gescheiden, wat het zaadresultaat sterk verbetert. Hierdoor hoeven diverse soorten zaad niet meer te worden ingehuld voor een goed zaadresultaat, wat in veel gevallen een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Ook is het mogelijk meerdere zaden per cel te zaaien. Voor Izmir Fide belooft dit een welkome toekomst, omdat ze vaak kruiden- en bloemenzaailingen produceren.

"De zaaimachine van Flier Systems is erg flexibel," concludeert Gonca. "Met dezelfde trommel kunnen er nauwkeurig meerdere zaden tegelijk worden gezaaid." Volgens Gonca is de zaaimachine verder zo nauwkeurig dat hij geen mensen meer nodig heeft om het zaaiproces te controleren. "Met onze vorige machine hadden we constant 3-4 mensen nodig om de cellen te controleren. Dit is niet meer nodig, waardoor we veel tijd en geld besparen."


Izmir Fide is een 4-jarig bedrijf dat zich richt op de kwaliteit en lange termijn relaties. Gonca: "Het handhaven van onze kwaliteit doen we niet alleen met het product maar ook met de marketing ervan en door klantentevredenheid na te streven met ondersteuning en diensten. Verder hebben we nauwe relaties met onze klanten en houden we de sector hoog in het vaandel. Daarom houden we speciale evenementen zoals een tafeltennistoernooi dat we dit jaar voor de 4e keer organiseren. Hier doen 40 bedrijven aan mee met 68 deelnemers in een toernooi dat ongeveer 2 maanden duurt met 196 wedstrijden. Volgend jaar zijn we van plan om onze organisatie uit te breiden naar een internationaal niveau en zullen we onze vrienden uit het buitenland ook voor het toernooi uitnodigen. Ook Flier Systems wordt uitgenodigd om mee te doen. Het toernooi wordt georganiseerd met de steun van sponsors Yuksel Tohum, Vilmorin, Seminis (Agrikem) en Golden Seeds (Altin Tohum)."

Voor meer informatie:
Flier Systems
José Carretero
j.carretero@fliersystems.nl
www.fliersystems.com
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven