Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eric Moerdijk: "Lagere prijs en goede kwaliteit biedt wel exportpotentie"

"Uienhandel is momenteel liefdadigheidswerk"

Tholen - Moeizaam, zo valt de situatie op de uienmarkt volgens Eric Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp het beste te omschrijven. "Er is te weinig afzet voor de grote verwerkingscapaciteit die we gezamenlijk hebben en daardoor staan de prijzen behoorlijk onder druk. Hierdoor slaat de paniek lichtelijk toe. De baalprijs ligt rond de 14 cent en dat heeft de voorraad ook zo ongeveer gekost, waardoor je het werk momenteel gerust liefdadigheidswerk kunt noemen."



Hoe de markt verder een vervolg krijgt, valt volgens Eric moeilijk te zeggen. "De vraag zal weer een keer gaan aantrekken, maar nu de prijs naar beneden gaat, wachten alle markten zo lang mogelijk af. Er gaan wel wat uien weg, maar heel beperkte volumes. Wij verpakken zelf hoofdzakelijk voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en overzee, maar het is allemaal maar heel mondjesmaat."

De handel in rode uien loopt volgens Eric beter. "Die afzet is gedurende het jaar toch een stuk stabieler. Daarbij neemt de vraag vanuit bepaalde kanalen richting de feestdagen nog eens extra toe. Over de afzet van de rode uien klagen we niet, maar het maakt de rest nog niet goed."



Met de lagere exportcijfers van de afgelopen jaren in de tweede helft van het seizoen en de hogere Europese opbrengstcijfers in het achterhoofd, zou je het vervolg van het seizoen met angst en beven tegemoet kunnen zien, maar toch biedt de huidige situatie volgens de verpakker ook nog het nodige perspectief: "We hebben de beschikking over een steengoede kwaliteit. Met deze lagere prijs worden we voor veel meer markten interessant."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
eric@monie.nl
www.monie.nl