Uienbewaartip Tolsma Grisnich

"Ventileer uien niet overbodig"

Alle gewassen zijn inmiddels ingeschuurd. Daarom heeft Tolsma-Grisnich een aantal actuele bewaartips op een rijtje gezet

Uien
Door een mooi oogstseizoen in 2016 zijn uien gemiddeld droog ingeschuurd. Hierdoor hebben uien mogelijk hun eerste huid al verloren, meldt Tolsma. Ventileer daarom uien niet overbodig aangezien ze al een 'jasje' uitgedaan hebben. Uien te "scherp" draaien kan resulteren in kale uien wat extra tarra zal opleveren. Wanneer de uien lager in temperatuur komen, mag de relatieve vochtigheid ook stijgen tot 80%.

Blijf controleren of de uien genoeg geventileerd (en gedroogd) worden door een paar doorgesneden uien neer te leggen en deze regelmatig te bekijken. Wanneer er schimmelvorming optreedt, dan moet er meer gedroogd worden.Aardappelen
Tijdens het in- en uitrijden van aardappelkisten uit de bewaring ontstaan sterke klimaat schommelingen in de bewaring. Open de deuren daarom zo weinig mogelijk om condensvorming te voorkomen wat ontstaat door warme lucht op een koud product. Hierdoor kan zilverschurft zich sterk uitbreiden over de partij. Zorg daarom voor een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur in de bewaring om uitbreiding te voorkomen.

Wanneer de consumptieaardappelen van goede kwaliteit zijn, ventileer dan niet teveel om bewaarverliezen (uitdroging) tegen te gaan. Als er rotte knollen aanwezig zijn koel dan niet te ver in om voldoende droogmogelijkheden te houden in warmere perioden.

Bron: Tolsma Grisnich

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.