Voorraad gele zaaiuien lager dan vorig seizoen

VTA heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2016 – 2017 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. Deze inventarisatie gebeurt volgens een vastgesteld protocol. De opbrengstmeting wordt in deze vorm uitgevoerd sinds 2011. In februari en april volgt nog een voorraadinventarisatie.

Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 52,7 ton per hectare. In 2015 was dit 56,3 ton per hectare. De verschillen tussen percelen zijn groot. Het minimum is 17,5 ton per hectare, terwijl het maximum 80 ton per hectare bedraagt. De opbrengst per hectare is derhalve 6,4 procent lager dan voorgaand seizoen. Uitgaande van een areaaluitbreiding van 4 procent, zoals ook het CBS deze heeft vastgesteld, zou de totale productie bij de referentiegroep 2,8 procent lager uitvallen dan het vorige seizoen. Dit is 5,2 procent lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Dit wordt met name veroorzaakt door een daling bij de gele zaaiuien (-8 procent). Bij de plantuien en de rode uien zien we bij onze leden een stijging van de oogst van 37 procent respectievelijk 6,4 procent (met name als gevolg van areaaltoename).

Voorraad
De lagere productie leidt uiteindelijk tot een lagere voorraad. Relatief zijn er ongeveer net zoveel uien geleverd als vorig seizoen. Toen was 29 procent van de uien afgeleverd. Dit jaar is 31 procent afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 5,5 procent minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ruim 8 procent lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Van de voorraad is ongeveer 33 procent reeds verkocht. Op basis van absolute tonnen ligt de vrije voorraad 18,7 procent lager dan vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit 21,3 procent lager.


Grafiek 1: Oogst referentiegroep t.o.v. voorgaande seizoenen


Grafiek 2: Percentage voorraad en vrije voorraad in de afgelopen seizoenen


Grafiek 3: Uienvoorraad vs het 5-jarig gemiddelde

Bron: VTA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven