Uienprijzen kelderen in Mumbai

De uienprijzen in Mumbai kelderen alarmerend snel. Volgens telers komt dit door een aanbodoverschot in het land. Daarnaast wordt er uit andere staten uien geĆÆmporteerd die hoger van kwaliteit zijn. 

De bodem, het klimaat en andere factoren in Nashik zorgden ervoor dat de oogst dit jaar niet goed was. De staten Madhya Pradesh, Gujarat, Rajasthan, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh en Karnataka zijn later met de uienteelt begonnen. Vandaag hebben ze voor het eerst hun uien geƫxporteerd. Hun opbrengst is goed en hun uien zijn groter en van goede kwaliteit. Groothandelaar en exporteur Sachin Brahmecha: "Het aanbod is groter dan de vraag, vooral bij de exportmarkt. Ook andere staten hebben geen goede oogst gehad en exporteren hun uien."

In Lasalgaon bevindt zich de grootste uienmarkt ter wereld: Agriculture Produce Market Committee (APMC). Daar kwam de gemiddelde waarde voor de rode ui op dinsdag neer op INR 679 per 100 kg. Op 30 november was de gemiddelde waarde nog INR 1200 per 100 kg.

Deze kringloop gaat al tientallen jaren zo. Eerst is er een groot overschot en kelderen de prijzen, waardoor de telers hun overschot weg moeten gooien en geld verliezen. Vervolgens is er een tekort aan uien en moeten de klanten hoge prijzen betalen. De overheid zou hier iets aan moet doen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven