Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sancties tegen Rusland werken averechts?

De Nederlandse economie zal op termijn zwaar lijden onder de gevolgen van de sancties en de boycot, betoogt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Russen zijn massaal technologische producten gaan importeren waarmee een eigen productie opgebouwd kan worden. "Ik zie een belangrijk effect van de boycot waar we ons als ondernemers zorgen over maken," aldus de voorzitter tegen de NOS. "Je kunt Rusland heel lang buitenspel zetten. Daarmee straf je ze en daar is alle reden voor. Maar aan de andere kant zitten de Russen ook niet stil en bouwen ze hun eigen productiecapaciteit op." Rusland importeert fors meer. Het gaat vooral om computers en medicijnen.



Vandaag overleggen president Poetin, bondskanselier Merkel, president Hollande en president Porosjenko in Berlijn over de naleving van de Minks-akkoorden. Die akkoorden moeten een einde maken aan het conflict in Oost-Oekraïne, maar de uitvoering van de akkoorden laat te wensen over. Vorige week besloot de EU om de sancties tegen Rusland met een half jaar te verlengen. De EU stelde de sancties in 2014 in nadat Rusland de Krim annexeerde en zich in het Oekraïens conflict mengde.

De Russische analist Kirill Rodionov schrijft in een blog dat de Europese landbouwsector niet zo zwaar lijdt onder de boycot als de Russische consument. Volgens de Rus zijn het vooral de buurlanden van Rusland die verliezen incasseerden. Hij wijst op cijfers van Gaidar Insitute die stellen dat tussen 2013 en 2015 de Europese export steeg met 6%.

Russische consumenten werden daarentegen geconfronteerd met prijsstijgingen van meer dan 10%, afhankelijk van de productgroep. Ook het positieve effect op de Russische voedingsmiddelensector moet niet overschat worden. Kirill voert aan dat de groeicijfers van de sector lager uitvielen dan in de jaren voor de boycot.

Moskou heeft niet de illusie dat de VS de sancties tegen het land zullen opheffen als Trump het Witte Huis betrekt. Net zo min verwacht het Kremlin dat de troepenopbouw van de NAVO aan de Russische grenzen zal stoppen, liet het Kremlin weten aan persbureau Tass.