Nieuw: kalium standaard in mestonderzoek

Per 1 januari 2017 wordt in het laboratorium in Wageningen van Eurofins Agro standaard kalium (K) meegenomen in de analyses van zowel vloeibare als vaste mest. Het onderzoek bestaat in Wageningen dus uit fosfaat (P), stikstof (N) en kalium. In Graauw bevat het onderzoek standaard fosfaat en stikstof.

Het meten van kalium is een extra service van Eurofins Agro in Wageningen. Het is namelijk voor de wetgeving geen verplicht onderdeel. "Het is echter wel heel behulpzaam voor veel afnemers dat kalium er ook gelijk op staat. Zeker voor akkerbouwers is kalium een belangrijke indicator", stelt Ad Merks. Hij is business unitmanager Mestverwerking en Transport bij Eurofins Agro. "Voor onze primaire klanten, de loonwerkers en transporteurs, is het tegelijkertijd ook een 'extra' die ze kunnen bieden voor hun klanten. Een win-winsituatie dus. De klant kan ze direct benutten voor het bemestingsplan."

Vaak aangevraagd
In de praktijk werd kalium al heel veel als extra onderzoeksoptie aangevraagd. Het voorziet dus duidelijk in een behoefte. Ad Merks: " Als boeren en telers in hun bemestingsplan uitgaan van een gemiddeld mestgehalte, dan voeren ze waarschijnlijk vaak té weinig kalium aan. Hierdoor daalt het gehalte in de bodem. Mestanalyse voorkomt deze achteruitgang."

Vrijwillig mestonderzoek
Overigens is het met het oog op het landbouwkundig optimum verstandig om naast het verplicht onderzoek ook een vrijwillig mestonderzoek te laten uitvoeren. Boeren en tuinders ontvangen dan niet alleen informatie over fosfaat, stikstof, stikstof-ammoniak en kalium, maar ook over droge stof, ruw as, magnesium, natrium en de C/N-verhouding. De samenstelling van mest varieert namelijk enorm per bedrijf. Dat heeft te maken met verschillen in rantsoen, de gebruikte hoeveelheid spoelwater, de minerale samenstelling van diervoeders en de samenstelling van de veestapel. Goed mestonderzoek is vaak de ontbrekende schakel, maar wel onmisbaar voor een optimale bemesting.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven