Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ING: Teelt van uien rendeert prima

Akkerbouwers die aardappelen en uien verbouwen, kennen tot nu toe een goede prijsvorming. Het nieuwe exportseizoen is uitstekend gestart. Het uitvoervolume ligt bijna 10% voor op dat van 2015/2016. Door de toenemende mondiale vraag is ook het langetermijnperspectief voor akkerbouwers goed, meldt ING in haar Agrarisch Rapport.



Aardappelseizoen sterk uit de startblokken
Het aardappelseizoen is begonnen met prima prijzen, beter nog dan in het seizoen 2015/2016, waarin de prijzen al ruim boven het gemiddelde van deze eeuw lagen. Ook de export beleefde een prima start. Tot en met november was de uitvoer 11% hoger dan een jaar geleden. Naar het VK werd zelfs 20% meer uitgevoerd. Het belangrijkste exportland is België, gevolgd door Duitsland, Senegal en Mauritanië.

Teelt van uien rendeert prima
Ook de uienprijzen liggen in het nieuwe seizoen tot nu toe hoger dan het langjarig gemiddelde. Ze blijven tot nu toe wel iets achter bij die van het seizoen 2015/2016. Ook de uitvoer is goed op dreef. De mondiale vraag naar uien blijft zich sterk ontwikkelen. Het exportvolume was tot en met november bijna 10% hoger dan een jaar eerder. Belangrijkste exportbestemming is Senegal (als markt doorgaans gesloten van eind januari tot in augustus). Daarna volgen Brazilië, het VK en Ivoorkust. Deze top 4 is goed voor ruim 40% van de uitvoer. Tot en met november was de export naar Senegal ruim 20% hoger, naar het VK steeg deze zelfs 40%, ondanks een duurdere euro. De uitvoer naar Brazilië is nog niet op gang gekomen. De export profiteert van een ruim en kwalitatief goed aanbod.



Prima perspectief voor akkerbouwbedrijven
Het aantal akkerbouwbedrijven is sinds 2000 gehalveerd tot ongeveer 18.000. Het areaal nam af met ruim 20%. Het gemiddelde areaal per bedrijf is daardoor met 10 hectare toegenomen tot 27,8 hectare in 2016. Dat de uienteelt populair is, blijkt niet alleen uit het toegenomen areaal (+67%), maar ook uit het aantal bedrijven (+2%). Het aardappelareaal is de laatste jaren redelijk constant ondanks een daling van het aantal bedrijven met ruim 35%. Het Nederlandse aardappel- en uiencluster loopt voorop met innovaties en is succesvol in het vermarkten van de producten naar steeds meer exportlanden. Akkerbouwers die investeren in hun afnemer, zoals HZPC voor pootgoed, worden beloond met hoge rendementen. Dat akkerbouwers er goed voor staan blijkt ook uit de grondprijs. Deze stijgt momenteel voor de akkerbouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grondprijs voor melkvee. Om de steeds duurdere grond rendabel te houden worden er overigens meer hoogwaardige gewassen geteeld, zoals groenten, bloembollen en uitgangsmateriaal.
Publicatiedatum: