Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers gebruiken uien om de methaanuitstoot te verminderen

Vorig jaar hebben wetenschappers in Spanje een experiment op koeien uitgevoerd. Ze voerden de koeien uienextract met het doel dat de hoeveelheid methaan in hun natuurlijke gassen verminderd zou worden. Volgens het Environmental Defense Fund is methaangas verantwoordelijk voor ongeveer 11% van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is methaangas 84 keer sterker dan koolstofdioxide. De onderzoekers hoopten om op een simpele manier de uitstoot van methaan te verminderen zonder dat de smaak van de melk verloren gaat. 



Ongeveer 20% van de methaanuitstoot is afkomstig van herkauwers zoals koeien. De onderzoekers gebruikten chemische stoffen (PTSO) die in uien en knoflook gevonden werden. Een paar onderzoeken hebben uitgewezen dat deze stoffen de methaanuitstoot kunnen verminderen doordat ze de samenstelling van de maag veranderen. Het enige probleem met deze methode is dat de melk naar ui kan gaan smaken. Om dit te testen, hebben Spaanse onderzoekers een blinde smaaktest opgezet. Ze gaven aan honderd koeien normaal koeienvoer. Aan honderd andere koeien gaven ze koeienvoer, gemengd met de chemische stoffen. De melk van de koeien, die normaal voer hadden gegeten, proefde goed. De melk die veel PTSO (10 milligram per kilogram) bevatte, smaakte volgens 88 procent van de proevers naar ui. De melk van de koeien die uienextract aten, bevatte minder PTSO. Ook deze melk vond 12,5% van de proevers goed smaken. 

Publicatiedatum: