Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland

Van Meir Uien is met een gezelschap van 27 personen op studiereis naar Nieuw-Zeeland. Met toestemming publiceren wij de facebook-updates van de reis.

18 januari
En we zijn vertrokken! Op studiereis naar Nieuw-Zeeland waar we de komende 2 weken rond zullen trekken en bedrijven zullen bezoeken. 23 stuks staan er op het programma, verdeeld over de 2 eilanden. Vrijdag komen we aan in Auckland waar we onze reis zullen beginnen. Hou de pagina in de gate voor updates vanuit Nieuw-Zeeland!!


 

20 januari
Vandaag zijn we aangekomen in Nieuw Zeeland en hebben we het eerste bedrijf bezocht. Dit is Balle Bros in Pukekohe. Het bedrijf is 3000 acres groot waarvan 1100 acres met uien. Een deel van de uien wordt nog handmatig geoogst. Het loof wordt er met een schaar afgeknipt en daarna worden de uien met de hand in de kist gedaan. Door vertraging tijdens de vlucht hebben we alleen het pakstation bezocht en was er geen tijd om in het land te gaan kijken.21 januari
Vandaag hebben we drie bedrijven bezocht in het gebied rondom Pukekohe. In dit gebied ligt ongeveer 10.000 ha goede akkerbouwgrond. Het is het vroegste gebied voor de uienteelt van Nieuw Zeeland.We hebben Reynolds farm bezocht. Op dit bedrijf worden uien, aardappelen, pompoenen en kiwi's geteeld. Het bedrijf sorteert en verpakt zijn eigen akkerbouwproducten. De kiwi's worden op een centraal coƶperatief pakstation opgeslagen en verwerkt. Het tweede bedrijf dat we hebben bezocht was Hinemoa. Dit is een traditioneel familiebedrijf zoals we ook in Nederland kennen. Dit bedrijf w as 300 ha groot, waarvan 160 voor het telen van uien, aardappelen en graan werd gebruikt. De rest was grasland. De aardappelen en uien werden op het eigen bedrijf geteeld. Ze teelden onder andere agria aardappelen.Het derde bedrijf wat we hebben bezocht is Growers ltd. Op dit bedrijf hebben we de machinale oogst van uien en aardappelen gezien.

22 januari
Vandaag zijn we van Auckland naar Napier gereden. Onderweg hebben we een Maori village en een waterval bezocht.23/24 januari
Op maandag hebben Aputa farm bezocht. Dit is een akkerbouwbedrijf in de buurt van Napier. Het bedrijf teelt 1500 ha. Het bouwplan bestaat uit de volgende gewassen uien, aardappelen, suikermais, pompoenen, tomaten voor de Heinz en druiven. Daarnaast waren er nog 50.000 lammeren op dit bedrijf aanwezig. Het bedrijf teelt nog maar 30 jaar uien. De uienteelt vindt 1 op 4 plaats. De aardappelen en uien worden op het eigen bedrijf verwerkt.Daarna hebben we Bostockfarm bezocht. Dit is een bedrijf dat zowel biologisch gewassen teelt als gangbaar gewassen. Er worden al 30 jaar biologische appelen geteeld en daarnaast nog een biologische mais en pompoenen. De appels werden hoofdzakelijk naar de VS geƫxporteerd. Het bedrijf verwerkt alle producten zelf.En dinsdag hebben we het bedrijf van de familie Steenkamer bezocht. Zij hebben een akkerbouwbedrijf en een schapenhouderij/mestkoeien. Het veebedrijf is gelegen in de bergen en is 2000 acres groot, 3500 schapen, 2500 lammeren, 300 mestkoeien en ongeveer 300 kalveren. In het dal worden 80 ha uien, 20 ha aardappelen en meloenen geteeld. De aardappelen en uien worden op het eigen bedrijf gesorteerd. Alle aardappelen en een deel van de uien worden op de lokale markt afgezet. Daarnaast telen ze uien die het volgende jaar worden gebruikt voor de productie van zaaizaad. De aardappelen waren voor namelijk Agria's. Op het bedrijf in de bergen was een perceel aardappelen en deze lag op te top van de berg.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven