Zal betere band VS en Rusland einde boycot betekenen?

Na de gespannen verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Rusland van de laatste jaren lijken de banden zich nu te herstellen. Met name na het telefoongesprek tussen Poetin en Trump van afgelopen zaterdag. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke opheffing van de Russische boycot, maar bronnen van beide partijen hebben tot nu toe ontkend dat hierover gesproken is.

"Tijdens het gesprek hebben beide partijen hun wens kenbaar gemaakt om te werken aan het stabiliseren en ontwikkelen van de banden tussen Rusland en Amerika op een constructieve, gelijkwaardige basis waar beide landen bij gebaat zijn," zo heeft het Kremlin meegedeeld. "Het belang van het herstel van de economische en handelsbetrekkingen tussen beide partijen werd hierbij benadrukt."
Russische bronnen onthielden zich van commentaar over de politieke situatie, en gaven aan alleen over producten te willen praten en niet over politiek.

De grote vraag blijft echter of Russische en Amerikaanse fruithandelaren in staat zullen zijn om op de draad weer op te pakken na de boycot van 2014? Rusland is in de tussentijd nieuwe handelsbetrekkingen aangegaan met landen buiten de EU en de Verenigde Staten. "De sancties waren zo'n probleem dat we als bedrijf vooruit moesten en nu richten we ons daarom op lokale producten. De boycot is dus niet langer een belemmering voor ons. De producten die wij niet zelf kunnen produceren worden geïmporteerd uit landen als Israël en Iran," vertelt een handelaar.

De drang om zelfvoorzienend te worden, heeft tot nieuwe investeringen geleid in de tuinbouwsector met name in de kasteelt. Vorig jaar maakte RusAgro bekend dat er vier kassen met een oppervlakte van 100 voetbalvelden zullen worden aangelegd, waarvan de bouw in de regio's Siberië en het Verre Oosten binnenkort zal beginnen.

Er is veel aandacht voor het uitbreiden van de binnenlandse appelsector, omdat deze fruitcategorie het zwaarst door de boycot getroffen is. Hoewel het mogelijk is dat Rusland in de toekomst in zal eigen appelbehoefte zal kunnen voorzien, zal dit echter nog jaren duren aangezien de boomgaarden tijd nodig hebben om een volwassen productie te bereiken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.