De grote vraag blijft echter of Russische en Amerikaanse fruithandelaren in staat zullen zijn om op de draad weer op te pakken na de boycot van 2014? Rusland is in de tussentijd nieuwe handelsbetrekkingen aangegaan met landen buiten de EU en de Verenigde Staten. "De sancties waren zo'n probleem dat we als bedrijf vooruit moesten en nu richten we ons daarom op lokale producten. De boycot is dus niet langer een belemmering voor ons. De producten die wij niet zelf kunnen produceren worden geïmporteerd uit landen als Israël en Iran," vertelt een handelaar.
De drang om zelfvoorzienend te worden, heeft tot nieuwe investeringen geleid in de tuinbouwsector met name in de kasteelt. Vorig jaar maakte RusAgro bekend dat er vier kassen met een oppervlakte van 100 voetbalvelden zullen worden aangelegd, waarvan de bouw in de regio's Siberië en het Verre Oosten binnenkort zal beginnen.
Er is veel aandacht voor het uitbreiden van de binnenlandse appelsector, omdat deze fruitcategorie het zwaarst door de boycot getroffen is. Hoewel het mogelijk is dat Rusland in de toekomst in zal eigen appelbehoefte zal kunnen voorzien, zal dit echter nog jaren duren aangezien de boomgaarden tijd nodig hebben om een volwassen productie te bereiken.