Henk Westerhof, Kenniscoördinator Stichting Veldleeuwerik

"De uienvlieg vóór blijven"

"Op de zand- en dalgronden in Noordoost Nederland worden de laatste jaren steeds vaker uien in het bouwplan opgenomen. Uit de praktijk blijkt inmiddels dat ook op deze gronden goede opbrengsten worden gehaald en dat het met de kwaliteit van deze uien ook wel goed zit. De animo voor deze teelt groeit hier nog steeds. In 2016 stond er ca. 1.000 ha van dit gewas, dat 10 jaar geleden hier nog nauwelijks werd geteeld. De verwachting is dat het areaal in 2017 nog verder zal gaan groeien. Overigens is dit nog steeds maar een heel beperkt areaal in vergelijking tot andere teeltgebieden, zo schrijft Henk Westerhof, Kennisco├Ârdinator Stichting Veldleeuwerik.

"Door de uitbreiding van de teelt steekt ook hier en daar de uienvlieg de kop op. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' is daarom door een aantal Veldleeuweriktelers in het gebied het initiatief genomen om de ontwikkeling van de uienvlieg binnen Noordoost Nederland te gaan monitoren. Momenteel wordt samen met Groene vlieg/HLB gewerkt aan een plan om dit jaar in het hele gebied vallen uit te zetten en zo de mate van besmetting van de uienpercelen door het seizoen heen te volgen. Overigens heeft Groene vlieg in 2016 al op relatief beperkte schaal een monitoring uitgevoerd."

"Dit project blijft niet alleen beperkt tot Veldleeuweriktelers. Voor een goede monitoring worden ook niet Veldleeuweriktelers ingeschakeld. Het uiteindelijke doel is om vanaf 2018 de uienvlieg in het hele gebied gericht met de steriele mannetjes techniek te gaan bestrijden. Het uiteindelijke doel van de betrokken telers: Een uienteelt in Noordoost Nederland zonder het gebruik van insecticide-coating", besluit Henk.

Bron: Nieuwsbrief Stichting Veldleeuwerik
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.