Nieuwe machine MOP-200 schilt 120 uien per minuut

Yield. Hygiëne. Gebruikersgemak. Daar draait het om bij de nieuwe uienschilmachine die FTNON DOFRA in samenwerking met Gills Onions en de Amerikaanse USDA heeft ontwikkeld. De nieuwe machine met een maximale capaciteit van 120 uien per minuut zal in 2017 onder de naam MOP-200 op de Europese markt worden geïntroduceerd.Uitstraling
Al bij de eerste aanblik zal het direct opvallen dat de MOP-200 er anders uitziet dan de bestaande machines. Strakke lijnen, weinig uitstekende delen en een in het ontwerp geïntegreerde besturing geven de machine een geheel eigen look. Toch is uitstraling niet de belangrijkste reden geweest voor FTNON DOFRA om voor het huidige ontwerp te kiezen. Het ontwerp is er namelijk enerzijds op gericht om de machine gemakkelijk te kunnen bedienen, schoonmaken en onderhouden, en anderzijds om te komen tot een optimaal schilresultaat.

De nieuwe hygiëne standaard
De hygiëne-eisen in de voedingsmiddelensector worden al maar strenger. Er wordt steeds meer druk gelegd op het voorkomen van bacteriënhaarden, en de problematiek van cross contaminatie heeft de volle aandacht van onder meer overheid, afnemers, en gezondheidsinspectie. Het risico op recalls wordt steeds reëler, en soms leiden deze zelfs tot fabriekssluitingen. De nieuwe MOP-200 is door haar ontwerp als door de keuze van componenten voorbereid op deze eisen.

Gebruikersgemak
De nieuwe MOP-200 kan eenvoudig worden schoongemaakt. De machine is ook gemakkelijker in gebruik geworden. Tevens hoeft de nieuwe machine niet meer op hoogte gebracht te worden en kan het hoofddeel van de machine laag boven de werkvloer worden geplaatst, dit scheelt bordessen en ruimte. Operators, schoonmakers en de service kunnen hun werkzaamheden daardoor uitvoeren vanaf de werkvloer.

Maximale 'up-time'.
De machine kan in korte tijd beter worden gereinigd. De open structuur ervan zorgt ervoor dat deze op elke plek gemakkelijk toegankelijk is. Deuren en kappen kunnen worden verwijderd zonder dat daarbij van gereedschap gebruik moet worden gemaakt. Zodra de kappen van de machine zijn geopend, zijn de units voor het ontkoppen, ontstaarten, aandrukken en insnijden van de ui direct toegankelijk. Deze units zijn modulair opgebouwd en zodanig bevestigd dat deze eenvoudig kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd.

Binnen minuten omstellen naar andere maat uien.
Uien worden door deze machine altijd in het hart van de ui opgepakt. Tal van instellingen die bij traditionele uienschilmachines nodig zijn om te komen tot een goed schilresultaat worden daardoor overbodig. Met enkele simpele handelingen kan de machine worden ingesteld voor het optimaal schillen van de gebruikte soort ui en grootte.

Optimale yield
De MOP-200 heeft door zijn opbouw en uitvoeringen een goede yield prestatie, zeker ook omdat het instellen en afstellen sterk vereenvoudigd is.

Beter voorkomen dan schoonmaken
Verder ontbreekt bij deze machine de ventilator voor het scheiden van afval en gereed product. Hierdoor wordt voorkomen dat afval onbedoeld de omgeving in wordt geblazen. Bovendien wordt bij deze machine het schilafval aan de achterzijde van de machine afgevoerd, terwijl de uitvoer van geschild product aan de zijkant plaatsvindt. Hierdoor worden afval en geschild product in het vroegst mogelijke stadium van elkaar gescheiden en wordt de machine een stuk minder vuil wat ook weer in de reinigbaarheid scheelt.Geen kokers en spleten
Niet alleen het strakke ontwerp en het ontbreken van kettingen en andere hygiëne kwetsbare onderdelen zijn opvallende kenmerken van deze nieuwe machine. Ook buizen en kokers komen niet voor in dit ontwerp. De gehele constructie is gebaseerd op plaatwerkoplossingen. Tevens is het aantal componenten drastisch teruggebracht.

Onderhoud geoptimaliseerd
Door dat de belangrijkste delen van de machine modulair zijn opgebouwd en eenvoudig zijn te verwijderen, is het onderhoud en reparatie van de machine ook een stuk simpeler geworden. Modules kunnen gewoon verwisseld worden en tijdens dit onderhoud op de modules loopt de machine door.

Magnetisch schillen; de tijd vooruit
Wat niet gewijzigd is, het magnetisch schilwiel. Contactloos draaien de oppakunits in de rondte. Dat scheelt vele slijtagegevoelige componenten scheelt.

Voor meer informatie:
FTNON Dofra b.v.
Nijverheidsstraat 11
5961 PJ Horst
T: +31 (0)77 399 98 88
info@ftnondofra.com
www.ftnondofra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.