Agrarische reststromen zijn het nieuwe goud voor de agrifood industrie
We leven in een wegwerpcultuur waar afval een steeds groter probleem vormt. Consumenten produceren jaarlijks zijn 8,5 miljoen ton afval, terwijl de landbouw sector zo´n 4,5 miljoen ton per jaar produceert. Het afval van de consument wordt via afvalverwerkingsbedrijven verwerkt, terwijl de agrarische sector dit veelal zelf doet. Die verwerking heeft vaak een laagwaardige grondstof als eindproduct en dat is zonde. Zeker omdat een kromme wortel niet anders smaakt of van mindere kwaliteit is dan een rechte. Alleen wil de consument hem niet kopen in de supermarkt en wordt de kromme wortel al gauw bestempeld als afval. Voor dit soort reststromen zijn echter beter business modellen denkbaar, die nu vaak niet worden gevonden. Denk bijvoorbeeld aan wortelsoep of wortelstroop in plaats van veevoer of compost.
Kringlooplandbouw
Het lectoraat Vitale Agribusiness via cyclische proces- en productieketens wil samen met agrifood bedrijven en overheden nieuwe business modellen voor bio-based en circulaire processen en producten gaan ontwikkelen om op die manier de transitie naar een regionale circulaire economie te kunnen versnellen. Lector Koen Dittrich zal een 'brugfunctie' vervullen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de praktijk te stimuleren en te zorgen voor een structurele inbedding van de kennis in het onderwijs. Het lectoraat zal op die manier een nieuwe impuls geven aan de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, gemeenten, provincies, agrarische ondernemingen en andere MKB-bedrijven om samen een regionale circulaire economie te realiseren. Samenwerken en verbinden binnen de regio dat is wat provincie Flevoland sterk maakt. Met als resultaat een vitale, duurzame, afvalloze kringlooplandbouw sector in Flevoland en de grotere regio Zwolle die voorop loopt in Nederland en Europa.