Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer uien, maar rustige markt in Argentinië

Argentinië zit aan het einde van zijn uienseizoen. Zodoende kan de Argentijnse uiensector nu de productie van het afgelopen seizoen evalueren en conclusies trekken over zaken als beschikbaarheid, kwaliteit en volume.

Het seizoen van 2015/16 had ernstige kwaliteitsproblemen in de verpakkingsfase na de oogst. Een groot deel van het uienvolume was aangetast door bacteriële ziektes waardoor telers zo'n 50% van hun productie zijn verloren. Daarnaast begonnen de prijzen op de markt zich pas in juni te herstellen. In deze periode was er bijna geen aanbod dat kwalitatief goed genoeg was om aan de vraag tegemoet te komen. Dit heeft geleid tot een zwak economisch resultaat voor de Argentijnse uientelers, die gemiddeld 1500 zakken per hectare hebben geproduceerd.

Er was geen sprake van zware neerslag in de winter. Hierdoor kon de grond op tijd worden voorbereid. Ten opzichte van het gemiddelde aanplantingsschema van vorige jaren was er zodoende weinig vertraging. Met het einde van september was het grootste deel van de velden al gezaaid, waardoor het seizoen een goed begin had. Net als het vorige jaar was er een tekort aan gewasbeschermingsmiddelen. Die zijn voor de uienteelt in Argentinië van cruciaal belang, omdat het anders erg lastig is om de maden van de uienvlieg onder controle te houden. De maden zijn een ongedierte die aan het begin van het seizoen een ernstige impact op de uien hebben. Het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers ertoe om na aanplanting meer middelen te gebruiken om de gevolgen van de maden binnen de perken te houden.

Wegens het uitblijven van zware neerslag in oktober en november konden telers vroeg in het seizoen het onkruid onder controle houden. Ook waren de prijzen voor meststoffen als ureum en diammoniumfosfaat stabiel, zodat de oogst goed kon worden bemest. Er was geen neerslag in december en januari. In combinatie met de hoge temperaturen heeft dit geleid tot waterschaarste in teeltgebieden die zich aan tertiaire kanalen of aan het einde van kanalen bevonden. Dit had als gevolg dat commerciële maten van uien bij areaal met een hoge dichtheid kleiner zijn dan bij teeltbedrijven met een normale dichtheid (500.000 planten per hectare). 

Door het gebrek aan neerslag was er aan het einde van het seizoen geen sprake van bladziektes zoals valse meeldauw en zijn er gezonde uien geproduceerd. Een aantal teeltbedrijven zijn echter wel getroffen door de zware hagelstormen die rond 4 december hebben plaatsgevonden in de regio van Conesa en in de lagere vallei op 23 januari. Bij sommige bedrijven was hierdoor sprake van zware verliezen.

Het warme en droge jaar heeft de aanwezigheid van tripsen in de hand gewerkt. Tripsen zijn insecten die aan het einde van het seizoen de grootste vorm van ongedierte zijn. Zodoende is in deze periode het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen significant toegenomen. Hierdoor werden telers gedwongen om verschillende middelen te roteren, om zo te voorkomen dat het ongedierte een weerstand tegen de gewasbeschermingsmiddelen zouden krijgen

Er was neerslag in februari, die in hevigheid toe zou kunnen nemen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat er na de oogst sprake kan zijn van kwaliteitsproblemen in verband met bacteriële ziektes. Het areaal is in dit seizoen niet significant toegenomen. Telers verwachten echter wegens de omstandigheden tijdens de productie wel een toename in de gemiddelde opbrengst. De maten van de uien zullen naar verwachting echter niet erg groot zijn. Het merendeel zal een medium tot kleine maat hebben. 
De uienmarkt is erg kalm. Er is erg weinig op voorhand aangekocht, wat mogelijk kan betekenen dat de Argentijnse uiensector een moeilijk jaar in de markt gaat hebben.


Bron: EEA Valle Inferior
Publicatiedatum: