Delta Force-serie spuitbomen op basis van carbon

Minder gewicht, meer stabiliteit, meer spuitboombreedte

Hardi importeur Homburg Holland introduceert carbon als nieuw uitgangsmateriaal in het Delta Force-spuitboomconcept. Carbon heeft als groot voordeel dat de spuitboom aanzienlijk minder weegt zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte en stabiliteit van de boom. Als gevolg hiervan kan Hardi Delta Force spuitbomen met een breedte tot maar liefst 39 meter leveren.


Door het gebruik van carbon staat de middelste sectie aan minder krachten bloot wanneer een nauwkeurige spuithoogte boven het gewas nodig is.

In 2015 startte Hardi onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van carbon als materiaal voor veldspuiten. Er zijn tal van toepassingsmogelijkheden, waaronder tanks, ophanging en spuitboomdelen. Uiteraard is hierbij nadrukkelijk naar beheersing van de fabricagekosten gekeken. Carbon biedt tal van voordelen voor de spuitboom. In de eerste plaats vanwege het geringe gewicht, maar ook door één van de belangrijkste pluspunten: de stijfheid van het materiaal. Het lagere gewicht betekent dat de middelste sectie aan minder krachten blootstaat wanneer op oneffen terrein een nauwkeurige handhaving van de spuitboomhoogte nodig is. Een lager gewicht heeft echter geen nut als dat resulteert in een groter aantal spuitboombewegingen dat door de schokdemping en de middelste sectie moet worden 'getemd'. Dit zorgt voor een slechter spuitresultaat.


De Hardi Delta Forcespuitboom (39 meter) met carbon obstakelbeveiliging is dit voorjaar leverbaar.

Demping
De eerste stap naar het gebruik van carbon is de obstakelbeveiliging op de Hardi Delta Force 39 meter spuitboom. Het nieuwe carbon element is ontworpen als driedimensionale constructie, waarbij de voorwaartse, achterwaartse en verticale bewegingen minimaal zijn. Carbon heeft een ingebouwde demping, die twaalf keer groter is dan die van bijvoorbeeld staal. Feitelijk kent carbon vrijwel geen eigen trilling. De carbon spuitboomdelen zijn geweven en daarna gebakken in een vacuüm omgeving. Op deze manier ontstaan er geen luchtbellen in de constructie en is de verhouding tussen sterkte en gewicht uniek. Het gewicht is ongeveer vier keer zo klein als dat van aluminium, terwijl de sterkte juist aanzienlijk groter is. Bovendien is het carbonelement praktisch onderhoudsvrij.

Meer informatie:
Homburg Holland – Importeur Hardi
Dhr. Johannes de Boer – directeur
It Noarderfjild 21
9051 BM STIENS (NL)
T: +31 (0)58 257 1555
F: +31 (0)58 257 3535
www.homburg-holland.com
info@homburg-holland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven