Westlandse hulp voor hongersnood Afrika

Door aanhoudende droogte dreigt hongersnood in Oost-Afrika. Gisteren besloten de samenwerkende Nederlandse Hulporganisaties Giro555 te openen om geld in te zamelen hiervoor. Vanuit het Westland is al langere tijd een actie op gang. De Westlander Wim van der Burg woont in Kenia en brengt daar directe hulp onder de naam het Kenia Project. Diverse Westlandse bedrijven sponsoren het project en de distributie van voedselpakketten.

Honger
"De droogte in Oost-Afrika heeft een alarmfase bereikt. In Mpeketoni is er een zeer groot tekort aan water, omdat er al bijna een jaar geen regen is gevallen", laat Wim weten. "Mens en dier zijn in gevaar, vee en wild verhongeren. In de regio waarin het Kenia Project werkzaam is, wordt er ook door veel mensen honger geleden."

Noodhulp
Het Kenia Project bezit een stuk land van ruim 4 hectare genaamd "Farmers' Court", een proeftuin om de kwaliteit en de kwantiteit van agrarische producten te verbeteren. Ook steunen ze de school Tamani Junior School. "Dit zijn de enige twee plekken waar nog steeds voldoende water is vanwege de boreholes, maar onder de leerlingen van de school en onze werknemers heerst wel honger", ziet Wim. "Wij kunnen niet iedereen helpen, maar wel velen en daarom hebben we een noodhulpplan opgezet."

Er is een overlevingspakket samengesteld, dat er als volgt uit ziet:Sponsoren
De inzet van Wim van den Burg wordt vanuit het Westland intensief gevolgd. Diverse AGF-bedrijven, zoals ook VGI bv, ondersteunen het project. "Wim is een Westlander die direct hulp brengt en ter plaatse beheert", verklaart Philip van Geest van VGI. Bovendien worden ook de afspraken omtrent de hulpactie vooraf gecommuniceerd. "Zo beperken we ons tot de gezinnen, die horen bij de leerlingen van Tamani en de werknemers van Farmers' Court", aldus Wim.

 
Afspraken
1. Er wordt geen onderscheid gemaakt en elk gezin krijgt een pakket op basis van 2 volwassenen en 4 kinderen. Het betreft hulp aan 350 gezinnen, dus ongeveer 2.000 mensen.
2. Alleen gezinnen behorend bij Farmers' Court en Tamani komen in aanmerking.
3. Een overlevingspakket kost in Kenia omgerekend 70 euro en is voldoende voor 6 weken.
4. Op Tamani zijn er ook enkele gezinnen, die niet zo ernstig getroffen zijn en die worden aangespoord het pakket door te geven aan mensen, die het moeilijker hebben dan zij.
5. Alles wordt in eigen beheer door het Kenia Project geregeld en georganiseerd.
6. Indien u wilt sponsoren kunt u elk willekeurig bedrag beschikbaar stellen. Ook kleine giften zijn welkom. Het is mogelijk om volledige pakketten te sponsoren. Dan kan desgewenst uw pakket gekoppeld worden aan gezinnen, die u een bericht van ontvangst kunnen sturen.
7. Afhankelijk van het succes van de actie wordt bepaald hoeveel en welke gezinnen kunnen worden geholpen. Hopelijk hoeven wij die keuzes niet te maken indien er voldoende steun binnenkomt.
8. Er komt niets in handen van onbevoegden en er wordt nauwlettend toezicht gehouden op een eerlijke verdeling.
9. U kunt uw bijdrage op 2 manieren storten:
a) St. Tuko Pamoja voor Kenia (rek. nr. NL56Rabo0147.406.552 (ANBI met fiscaal voordeel)
b) St. Ontwikkelingshulp Kenia (NL32Rabo032.32.79.333 indien fiscaal voordeel niet nodig is).

Distributie van de eerste voedselpakketten:
Kijk voor meer informatie op de website van Wim van den Burg of volg de actie via Facebook.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven