Winstgevend gewas

Spaanse Castilië en León in voorbereiding voor planten uien

Het is zaai- en irrigatietijd: telers in Castilië en León bereiden het land voor en planten de eerste uien. De ui is als gewas de afgelopen jaren gestabiliseerd (met een areaal van ongeveer 1.700 hectare) en heeft sinds het begin een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Aldus Andrés Albertos Martín, technisch directeur van de Segoviaanse coöperatie Glus-I.

Volgens de laatste gegevens van de Raad van Landbouw staat de provincie Valladolid bovenaan de regionale ranglijst wat betreft teeltoppervlak, met iets meer dan 700 hectare: dat is bijna de helft van het totale areaal van de regio. Valladolid wordt gevolgd door Segovia, met 220 hectare; Ávila met 214; Zamora met 149, en Burgos met 134 hectare. Albertos raamt dat van het totale beplante areaal in Castilië en León meer dan duizend hectare overeenkomt met Grano-uien of Valenciaanse uien en ongeveer 500 hectare met uien die bedoeld zijn voor dehydratie. Glus-I beheert de helft van het areaal dat beplant is met gewassen die bestemd zijn voor de verwerking in de regio, een productie die volledig beheerd wordt van het planten tot aan de levering.

De coöperatie produceert voor een in Extremadura gevestigd bedrijf dat McDonald's als een van de belangrijkste klanten heeft. De witte uien die in de hamburgers van deze machtige Amerikaanse keten worden gebruikt, worden dus geleverd door Castilië en León.

Uien die worden gedehydrateerd bieden een lagere gemiddelde opbrengst dan Grano-uien, hoewel dit verschil gecompenseerd wordt door de prijs, die vluchtig is, zoals ook het geval is voor andere groenten, zoals aardappelen. Vorig seizoen bereikten de uien die bestemd zijn voor verwerking een prijs van 163 euro per ton, terwijl de prijs van Grano-uien ongeveer 100 euro per ton was.

Uien zijn een winstgevende keuze vergeleken met andere gewassen. De hoogste uitgaven zijn voor irrigatie, goed voor ongeveer 18% van het totaal (700 euro per hectare irrigatiewater en energie voor een gemiddelde consumptie van ongeveer 6.000 m3/ha), gevolgd door de oogst met 11,25%, fytosanitaire producten met 10,30% (412 euro per hectare) en meststoffen met ongeveer 9% (331 euro per hectare).

De inzaai- en teeltcyclus van de ui is lang, en de oogst gebeurt half september. Uien zijn een van de meest geteelde groenten in Castilië en León, na aardappelen en op een vergelijkbaar niveau met knoflook, wortelen en doperwten.

Uienproducenten zijn nog steeds vastbesloten onderzoek te doen, om de ziekten te bestrijden die de productie kunnen beïnvloeden. Asoprofit, de Vereniging voor de Bescherming van Prei, Wortel en Ui in Castilië en León ontwikkelt samen met Itacyl een vierjarig project om de vectoren te identificeren van de bacterie Candidatus Liberibacter, die verantwoordelijk is voor de ziekte.

Source: elcorreodeburgos.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven