Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De bewaarschuur van Galathea

Jacob Jan van Nieuwenhuijzen nam in 1994 het akkerbouwbedrijf Willemshof over van zijn vader. Al snel liet hij de teeltwerkzaamheden op de 180 hectare grond over aan loonwerkers en richtte hij zich vooral op het bewaren van aardappelen en de handel. Voor een goede opbrengst is het essentieel dat de kwaliteit van de aardappelen tiptop blijft.



Het bedrijf van Van Nieuwenhuijzen staat in Ooltgensplaat op het eiland Goeree-Overflakkee. Hier worden vooral Agria aardappelen geteeld. Deze soort groeit goed in de Zuid-Hollandse klei. Doordat hij tussen kruimig en vastkokend in zit, is de Agria geschikt voor friet én om te koken, stampen of bakken.

Op de grond van Van Nieuwenhuijzen worden naast aardappels ook granen, bieten en uien geteeld. Gemiddeld wordt ieder jaar 60 hectare gebruikt voor aardappelen, de rest voor andere gewassen. Het perceel wisselt steeds om de grond niet uit te putten en ziekten te voorkomen.

Van Nieuwenhuijzen startte in 1998 het handelsbedrijf Galathea BV. Hij verkoopt de aardappelen die van zijn eigen land komen en partijen van andere telers. Direct na de oogst gaat een deel naar diverse verwerkers, maar het grootste deel wordt bewaard in grote loodsen. Van hieruit worden het hele jaar door klanten beleverd.
Export

Galathea BV exporteert ook aardappelen naar onder andere Portugal, Spanje en Zwitserland. Ongeschild en netjes verpakt in plastic zakken. Zo leveren ze het meeste op. Ongeveer 15 procent van de aardappelen belandt op deze manier op het bord van consumenten buiten Nederland. "De kunst is om dat aandeel verder te vergroten", aldus Van Nieuwenhuijzen. "Daar werken we aan."

Het is essentieel dat de aardappelen tijdens het bewaren zo min mogelijk kwaliteit verliezen. De wijze van bewaren is de afgelopen decennia sterk veranderd. "Vroeger gebruikte ik een koelhuis uit 1954 met 70 cellen van 40 ton waar drie mensen het hele jaar door werkten. Nu heb ik 3000 ton in één loods waar nooit iemand komt.

Van Nieuwenhuijzen heeft in 2015 geïnvesteerd in een klimaatsysteem van Tolsma om temperatuur en vochtigheid in de loods op het optimale niveau te brengen en te houden. "Ik had het in werking gezien bij andere telers en ik kreeg de indruk dat het goed hielp om de kwaliteit op peil te houden."

Om de proef op de som te nemen, besloot de aardappelhandelaar om na de oogst van 2015 de aardappelen van de slechtste percelen in de loods met het nieuwe systeem op te slaan. "Het was een partij die erg vochtig was. Dan heb je veel droogcapaciteit nodig om te voorkomen dat de aardappels gaan rotten. Dat is prima gelukt."

Bron: Tolsma

Publicatiedatum: