Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De piramide van de uienteler

De afgelopen maanden heeft PPA enkele informatieavonden gehouden over de afzet
van aardappelen en uien in pool vorm. Op deze avonden sprak ook Eric Arts van accountantskantoor Countus uit Flevoland. Countus heeft jarenlang onderzoek gedaan naar wat de aardappelen en uien nu werkelijk opbrengen bij telers en welke contractvormen hier nu positief of negatief uitkomen.

Samenvattend blijkt dat aardappelen in pools / vrij 1,5 cent hoger uitkomen dan het gemiddelde van contracten. Bij uien liggen deze prijzen ongeveer gelijk. Hierbij moet men zich wel realiseren dat bij de vrije verkoop werd gepraat over een gemiddelde van de hoge en lage prijzen . Dit betekent dat 50% van de telers die vrij verkocht dus onder de gemiddelde prijs zat. Deze 50% had beter aan een pool deel kunnen nemen.



De hierboven afgebeelde piramide zorgde voor een leuke discussie op de avonden, omdat iedere teler zich hier wel in kon herkennen. De lijn van hebzucht naar euforie is de stijgende aardappelmarkt / uienmarkt en de lijn van euforie naar wanhoop is de dalende aardappelmarkt / uienmarkt.

Bron: Nieuwsbrief PPA
Publicatiedatum: