Jaap Wiskerke, Wiskerke Onions

"Er is op dit moment geen enkel alternatief voor MH in uien"

Tholen - Afgelopen maand opperde Dirk Garos van Restrain op deze site dat een mobiele ethyleeninstallatie mogelijk als vervanger zou kunnen dienen voor de kiemremmer maleïne hydrazide (MH), een stof waarover de Europese Commissie momenteel het verlengen van de toelating onderzoekt.

Volgens Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions wordt hiermee een verkeerd signaal afgegeven richting de politiek. "Ethyleen wordt voorgeschoteld als een vervanger voor MH, maar is absoluut geen alternatief. Wij hebben op ons bedrijf twee jaar achtereen 1 miljoen kilo uien Ethyleen getest in de koelcel en hebben er totaal geen effect van gezien. Sterker nog de uien leken nog harder te schieten dan anders. Zelfs in de bewaring zijn er nauwelijks verschillen. Niet voor niets zijn er veel biotelers juist met ethyleen gestopt."

"Het probleem is dat onze uien komen op plaatsen met extreme temperaturen en extreme luchtvochtigheid. Daarbij hebben we op dit moment MH gewoon nodig. Natuurlijk is het altijd goed om naar reductie van MRL's en andere alternatieven te kijken. Dat doen we bijvoorbeeld met onze klant Jumbo met Milieukeur, waarbij we met een groep telers heel bewust aan het zoeken zijn naar onbespoten teelt, wat in het begin van het seizoen zeker mogelijk is - maar voor het tweede deel van het seizoen hebben we nog geen alternatief voor MH. Zou die toelating vervallen, dan is Nederland zijn exportpositie kwijt."

Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
www.wiskerke-onions.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.