Reacties Filip Fontaine, Gaston Opdekamp en Maarten de Moor

BelOrta en Hoogstraten zien muziek in fusie

Tholen - Op 30 maart gaven de besturen van Coöperatie Hoogstraten cvba en BelOrta cvba hun toestemming tot oprichting van een 'fusiecomité'. Dit comité zal namens de beide besturen besprekingen starten die uiteindelijk kunnen leiden tot een fusie. De afgelopen jaren is het veilinglandschap in België aardig geconsolideerd. Hoe ver zal dit gaan?

Reactie Filip Fontaine, BelOrta
Filip Fontaine, directeur van BelOrta geeft aan dat ze nog niet ver in de toekomst kunnen kijken. "We starten nog maar met de besprekingen en zijn nog niet gefusioneerd." Hij geeft aan dat ze binnen LAVA een waardevol traject hebben afgelegd dat helaas aan het stagneren is. "Vanuit die stagnatie zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Na een heel kort gesprek met Hoogstraten kwamen we op het idee om te fuseren. We hebben gekozen voor een open traject en er is verder nog niets bekend." Volgens hem zit er zeker muziek in een fusie tussen BelOrta en Hoogstraten. "Wij zijn allebei gezond en kunnen veel voor elkaar betekenen. Ook de richting die we uitgaan is deels gelijklopend. We zijn allebei vernieuwend en innoverend. Coöperaties hebben als doel om de beste prijzen uit de markt te halen voor de telers. We zijn allebei met hetzelfde doel bezig, dus waarom zouden we het geen kans geven? We gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken."

Reactie Gaston Opdekamp, Hoogstraten
Ook Gaston Opdekamp, directeur van Hoogstraten benadrukt dat er nog niets concreet is. "Het enige is dat we toestemming hebben gehad van de raden van bestuur om met elkaar te gaan praten. Het doel van dit gesprek is een fusie, maar zo ver zijn we nog niet." Hij geeft aan dat ze elkaar al lang kennen. "We werken al vanaf 1978 samen via vormen van gastveilen, binnen LAVA en via diverse andere concrete projecten. Onze relatie is zowel close als minder close geweest. Nu is de tijd misschien rijp om verdere stappen te gaan zetten en dát traject kan na het akkoord van de raden van bestuur ingezet worden. De twee bedrijven hebben een gezonde financiële basis en kunnen vanuit die positie met elkaar gaan praten. Dit is geen scenario van 'moeten'. Dit is er een van 'willen' werken aan een sterke marktpartij."

Reactie Maarten de Moor, LAVA:
Onder LAVA vallen momenteel nog vijf leden: REO Veiling, Veiling BelOrta, Coöperatie Hoogstraten, CLTV Zundert en LTV. Maarten de Moor van LAVA geeft aan dat de doelstelling van deze overkoepelende organisatie is om coöperaties en veilingen dichter bij elkaar te brengen en samen te laten werken om een antwoord te bieden op de steeds grotere macht van de retailers. "Als door die samenwerkingen fusies ontstaan, hebben we voor een deel ons doel bereikt. Met deze plannen kunnen we ze dus alleen maar feliciteren." Heeft LAVA dan nog wel toegevoegde waarde als bijna al die organisaties die hieronder vallen al samenwerken? En blijft het merk Flandria bestaan? "Dat moet op termijn bekeken worden, dat kunnen we nu nog niet weten. Op dit moment verandert er niets. Zo lang er nog niet één grote fusiebeweging is tussen alle Belgische veilingen, blijft het zo."

BelOrta
BelOrta is de grootste groenten- en fruitveiling van België. Dat is al te danken aan diverse fusies. De huidige organisatie ontstond in 2013 na het samengaan van Mechelse Veilingen en Coöbra. De Mechelse Veiling was al een fusie tussen de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) en de Centrale voor Glasgroenten (CVG). Ook Coöbra ontstond uit een fusie tussen Brava en Greenpartners. BelOrta heeft over 2016 een omzet geboekt van €412 miljoen.

Coöperatie Hoogstraten
Coöperatie Hoogstraten is uiteraard bekend om de aardbeien. Daarnaast verhandelt Coöperatie Hoogstraten cv vooral tomaat, paprika en komkommer. Vorig jaar realiseerde de coöperatie een productomzet van 222 miljoen euro en een zakencijfer van 272 miljoen euro, opnieuw een lichte stijging t.o.v. 2015.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.