Fotoreportage: Veiling Zaltbommel viert 100-jarig bestaan

Tholen - Een eeuw geleden besloot een groep aardbeientelers uit de Bommelerwaard hun waar voortaan collectief af te zetten en afgelopen vrijdag, precies een eeuw later, viert Veiling Zaltbommel het honderdjarig bestaan. Een deel van de producten gaat inmiddels weg via bemiddeling, maar de veilklok wordt nog steeds in ere gehouden en de omzet van de Veiling is hoger dan ooit.Bekijk de fotoreportage hier.

Ontstaan en kern
Veilingdirecteur Peter van Osch memoreerde op de avond aan het ontstaan van de veiling - wat niet zonder slag of stoot verliep. "De telers besloten en bloque het overleg te verlaten - iets wat nu ook regelmatig gebeurt. Anders dan nu echter kwamen ze een week later terug. De gelederen werden gesloten", sprak hij. De geschiedenis van de veiling gaat via appelen van 2,5 ct/stuk naar de oprichting van een eigen locatie, de opkomst van de glas- en paddenstoelenteelt en later weer het afscheiden van de paddenstoelen. Eén ding staat al decennia lang centraal, vindt Van Osch: de telers zijn de kern van de Veiling. "Om een goed rendement voor de leden te behalen hebben we goede kopersrelaties nodig." Als trotse voorzitter van de Veiling sprak Toon van Tuijl dan ook zijn dank uit aan alle aanwezigen: telers, medewerkers, kopers.

Aandacht voor kleine telers
Namens de kopers memoreerde commissionair Arie den Dekker de recentere ontwikkelingen in de AGF-handel: het samengaan van negen veilingen medio jaren '90. Veiling Zaltbommel deed daar niet aan mee. "De bedoeling was hogere prijzen te realiseren. Na twintig jaar weten we dat dat niet altijd het geval is. Nog steeds gaat er veel product weg voor te weinig." Veiling Zaltbommel sloot zich in de jaren '90 niet aan bij de club. "Daar zijn we als kopers blij mee", sprak Arie. "We kopen hier graag. We hopen dan ook van harte dat het bestuur en de leden ook in de toekomst niet te veel zal focussen op een paar grote afnemers - en juist de middelgrote en kleine handelaren niet uit het oog zal verliezen."

Bekijk de fotoreportage hier.

Voor meer informatie:
Veiling Zaltbommel
P.G.H. van Osch
Postbus 7
5300 AA Zaltbommel
T 0418-579911
F 0418-579213
E info@veilingzaltbommel.nl
W www.veilingzaltbommel.nl

 
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven