Roel Veerman:

"Akkerweb zet data voor je aan het werk"

Alle perceelinformatie voor telers bij elkaar in één centraal online platform: dat is Akkerweb. De webapplicatie is gekoppeld met de belangrijkste bedrijfsmanagementsystemen en met de actuele perceelsgegevens van RVO.nl.

Voor de data-uitwisseling hanteert Akkerweb een duidelijke stelregel: de teler bepaalt. Zo kunnen alleen telers die daarvoor een machtiging hebben afgegeven gegevens uitwisselen met andere telers en met adviseurs. De aanwezige data kan worden gedeeld binnen de diverse applicaties. Dit vormt de basis voor veel meer functionaliteiten, met toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering. Denk in dit geval aan bemesting en gewasbescherming.

Informatie
"Data wordt pas informatie als je verbanden kunt leggen tussen verschillende gegevens. Ook wordt op deze manier de kennis uit onderzoek concreet toegepast", legt Roel Veerman, manager van Akkerweb, uit. "Akkerweb voorkomt versnippering van data. Sterker nog: het zet data voor je aan het werk. Het resultaat is optimalisatie van je teelt op ieder perceel. Je weet precies wat je moet doen en wordt geholpen betere keuzes te maken."

Wageningen Universiteit
Inmiddels is Akkerweb een onafhankelijke stichting met meerdere partners. Partner Wageningen Universiteit wil Akkerweb vooral gebruiken om onderzoeksgegevens voor de praktijk beschikbaar te stellen. Ook wil de universiteit, in het kader van projecten, via Akkerweb gegevens verzamelen en op basis daarvan analyses uitvoeren. Zo brengt Akkerweb precisielandbouw en 'big data' bij elkaar.

Voor telers én loonwerkers

Alle informatie wordt veilig beheerd via een eigen, gratis account. Het kan niet alleen worden verrijkt met input van bedrijfsmanagementsystemen en RVO.nl, maar ook van bijvoorbeeld satellieten, bemonsterende instanties, ketenpartijen en sensoren. Veerman: "Niet alleen eigenaren kunnen hiermee aan de slag, ook loonwerkers kunnen bijvoorbeeld alle percelen die zij bewerken in kaart brengen. Bovendien kunnen zij daaraan gegevens koppelen, zoals opbrengstkaarten. De eigenaar kan die gegevens niet inzien zonder machtiging van de loonwerker."

Omgekeerd kan een eigenaar een loonwerker toestemming geven om bijvoorbeeld de kaart van het bodemonderzoek te openen. "Op basis van deze kaart kan een taakkaart worden gemaakt. Daarmee kan de teelt op ieder perceel worden geoptimaliseerd", aldus Veerman.

Voor meer informatie: www.akkerweb.nl

Bron: RVO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven