Mededinging draait om consumentenbelangen

"Telers mogen samenwerken om hun efficiëntie te vergroten"

Telers mogen niet gezamenlijk de productie beperken. Ze mogen wel samenwerken om hun efficiëntie te vergroten. Dit zei Daniel Mes, Directoraat Generaal Mededinging van de Europese Commissie, op de maandelijkse Landbouwborrel in Brussel op 10 april 2017. Hij reageerde op vragen van akkerbouwer Keimpe van der Heide (Nederlandse Akkerbouw Vakbond), die wees op de aanpak van aardappeltelers in Idaho in de Verenigde Staten. Zij controleren het aanbod. Jan Cees Vogelaar kreeg dezelfde reactie op een vraag over de positie van zeven zilveruitjestelers, die in een jaar van overaanbod afspraken hadden gemaakt om een deel van het product uit de markt te nemen. Zij werden beboet door de mededinging.

Mes wees op een initiatief van Spaanse olijftelers, die coöperatief opslag willen organiseren in tijden van overaanbod. Het overaanbod komt later wel op de markt. Hier wordt door de mededinging positief naar gekeken. Efficiëntere productie, waardoor de consument er op vooruit gaat, is bij fusies een belangrijk beoordelingscriterium voor de mededinging.

Het thema van deze Landbouwborrel was 'duurzaamheid en mededinging'. Caroline Wolberink van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf eveneens een toelichting. Volgens Wolberink "mag er heel veel". Maar er is hier een conflict tussen twee publieke belangen: mededinging en duurzaamheid. Klaas Johan Osinga (LTO) vroeg waarom de mededinging bij de beoordeling van publieke belangen geen rekening houdt met niet-gebruikers: "minder antibioticagebruik of klimaatverandering is immers in ieders belang, ook op de lange termijn." Wolberink: "Mededinging houdt alleen rekening met consumenten. Als er meer moet gebeuren, dan is dat een politieke beslissing." Daniel Mes wees op de wens die leeft in Brussel om alleen nog grote zaken aan te pakken. Lidstaten moeten dus meer vrijheid krijgen.

De maandelijkse Landbouwborrel wordt beurtelings georganiseerd door de vier Nederlandse Europarlementariërs in de Commissie Landbouw en Platteland: Annie Schreier-Pierik, Jan Huitema, Bas Belder en Anja Hazekamp. Deze editie werd georganiseerd door Jan Huitema.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.