Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HAS Hogeschool start minor gericht op plantaardige voeding

Studenten van HAS Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem zijn op 2 en 3 mei 2017 van start gegaan met de eerste editie van de nieuwe derdejaars minor 'Plant(w)aardige toekomst'. In deze minor van 10 weken bestuderen 40 studenten de gehele plantaardige voedselketen. Het is voor het eerst dat Hbo-instellingen in samenwerking met het bedrijfsleven een onderwijsprogramma samenstellen dat inhaakt op de transitie naar 'groene eiwitten' in ons dagelijkse eetpatroon en de wereldwijde trend dat we als consument steeds vaker kiezen voor plantaardig eten.



De minor 'Plant(w)aardige toekomst' behandelt de gehele plantaardige voedselketen van 'grond tot mond'. Zowel studenten van de HAS (studierichtingen Dier- en veehouderij, Voedingsmiddelentechnologie, Food Innovation, Tuinbouw en akkerbouw en Toegepaste Biologie) als studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (studierichting Voeding en Diƫtiek) nemen deel aan de minor.

De studenten gaan in multidisciplinaire teams aan de slag met verschillende projecten. Groentenfabrikant HAK ondersteunt het programma met twee projecten waar acht studenten de komende weken aan gaan werken, 'het effect van klimaat op zomergroenten' en 'de Hollandse bruine boon'. Tijdens de 1e week van het studieprogramma laat HAK de gehele keten in vogelvlucht zien, van het oogsten en telen tot een rondleiding in de HAK-fabriek inclusief een kookworkshop. Naast de groentenfabrikant leveren ook onder meer Schouten Europe, marktleider in vleesvervangers, en testinstituut voor voedingsproducten NIZO bijdragen aan het studieprogramma door middel van diverse leerprojecten.



Plantaardige toekomst
"Het werd hoog tijd voor een onderwijsprogramma dat volledig in het teken staat van plantaardig voeding. We kunnen er namelijk niet meer omheen: planten hebben de toekomst", zo stellen Carry van Dijk, en haar 4 collega-docenten aan HAS Hogeschool. "In 2050 groeit de wereldbevolking naar ruim 12 miljard mensen. Het voeden van die populatie gaat gewoonweg niet meer lukken met alleen dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten gaan daarbij een steeds grotere rol in spelen omdat ze prima in staat zijn dierlijke eiwitten op volwaardige wijze te vervangen. Dit heeft gevolgen voor de hele keten, van zaadhandelaar tot consument. Om die reden zijn we blij dat we onze studenten met hulp van partners zoals HAK kunnen opleiden tot specialisten werkzaam in onderdelen van die plantaardige eiwitketen."

Veranderingen in ons eetpatroon
Ook HAK is verheugd deel te mogen nemen aan de minor van HAS Hogeschool. CEO Timo Hoogeboom zegt: "Er ontstaat de komende jaren een groeiende vraag naar voedseltechnologen en landbouwspecialisten met kennis van de gehele plantaardige voedselketen. Wij hebben een deel van die kennis in huis, onder meer over hoe je het eten van groenten en peulvruchten gemakkelijk en lekker kunt maken. Los van het overdragen van onze kennis op een jonge generatie is het voor ons als bedrijf erg interessant te vernemen hoe studenten anno 2017 aankijken tegen alle veranderingen in ons eetpatroon die zich in snel tempo voltrekken."

Consumptie plantaardige eiwitten stimuleren
Het idee voor de samenwerking tussen HAS Hogeschool, HAK en Schouten Europe ontstond binnen de Green Protein Alliance (GPA). Ondersteund door het ministerie van Economische Zaken maakt deze alliantie, bestaande uit meer dan 25 marktpartijen en non-profit instellingen, de consumptie van plantaardige eiwitten makkelijk. Voor elk moment van de dag, voor iedereen. Verbinden van educatie met ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol. Naast het ondersteunen van de minor gaat HAK studenten gastcolleges en afstudeerprojecten aanbieden op het gebied van plantaardige voeding in het bijzonder de teelt, productontwikkeling en commercie.

De Minor vindt hoofdzakelijk plaats in Den Bosch. De studenten zullen bij deze Minor voornamelijk werkzaam zijn in Werkplaats De Gruyter, gevestigd bij VIBA-Expo in De Gruyter Fabriek, in Den Bosch.
Publicatiedatum: