Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia

Uientelers uit Valencia in regio's als L'Horta of Camp de Túria lijden op dit moment onder een prijscrisis. De situatie is zo extreem dat veel telers overwegen om hun oogst te vernietigen. Op deze manier draaien de telers minder verlies, omdat ze oogst- en transportkosten besparen. De opbrengst van de uien dekt niet de productiekosten. Volgens de Valencian Association of Farmers (AVA-ASAJA) brengt een kilo uien €0,12 op, terwijl de productiekosten voor een kilo €0,22 zijn. Dit maakt het onhaalbaar voor telers om een minimale rentabiliteit voor hun werk te verkrijgen. 

De belangrijkste oorzaak van deze ramp is de toename van de uienimport uit andere landen, voornamelijk Egypte, Israël en Cyprus, maar ook uit Chili en Peru. Deze enorme aanvoer is een ideaal excuus voor grote supermarkten om de prijzen te verlagen. Een paar weken geleden, toen de uienoogst in Valencia begon, was de oorspronkelijke prijs €0,20. Tijdens de laatste paar maanden is de prijs gezakt naar €0,12 en in sommige gebieden zelfs naar €0,08.

De vooruitzichten voor de aardappelen uit Valencia zijn niet slecht, maar ook niet echt goed. Ook hier heeft de import, voornamelijk uit Frankrijk, een negatieve impact op de ontwikkeling van de prijzen in Valencia. Nu het aardappelseizoen begint, zijn de prijzen net te laag om winstgevend te zijn. De aardappelprijzen liggen tussen €0,35 en €0,40 per kilo. Valenciaanse telers verwachten dat binnen twee weken, zodra de productie van andere Spaanse gebieden op de markt komen, dezelfde situatie zal ontstaan als bij de uienoogst. 

De directeur van AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado: "Deze situatie is betreurenswaardig en werd veroorzaakt door het gebrek aan openheid op de markt en de tolerantie van het misbruik van grote retailers. Ook waren effectieve maatregelen afwezig, zoals het vaststellen van huurverzekeringen en de onbekwaamheid van de politici. Zij konden niet voldoen aan de behoeftes van de sector, zoals te zien is bij de rampzalige belastingverlaging die de overheid heeft goedgekeurd. Valenciaanse uien- en aardappeltelers hebben maatregelen nodig wat betreft belasting en leningen om te voorkomen dat de sector in de regio er aan gaat."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.