Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurens Maartens, NBWM:

“Valutamarkt is event gedreven”

Tholen - Nadat de Britten voor de Brexit stemden, daalde het pond 10% in waarde. Nadat Emmanuel Macron de Franse verkiezingszege wist binnen te halen, reageerde de wisselkoers euro-dollar met een stijging van 2%. De claim van Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij dat de valutamarkt de meest liquide markt is, de meest vluchtige markt, lijkt dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Tijdens het evenement dat de valutahandelaren organiseerden om terug te blikken op de eerste 100 dagen van president Trump nam Laurens de tijd om iets verder uit te zoomen. "De markt is heel erg event gedreven," betoogt hij. Daarmee bedoelt hij dat bijvoorbeeld verkiezingen de markt flink kunnen opschudden terwijl economische cijfers minder effect lijken te hebben. Een gebeurtenis heeft daarmee meer effect op de markt dan de publicatie van cijfers.



Aan de winst van het populisme lijkt een einde gekomen, vervolgt hij. Maar hoewel Geert Wilders de verkiezingen niet won is hij wel de tweede partij in Nederland en ondanks dat Marine Le Pen verloor stond ze wel in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Het lijkt echter minder weerslag te hebben op de valutamarkt en dat is positief voor iedereen die te maken heeft met handel waarvoor verschillende valuta nodig zijn.

Boven de markt zijn de eerste stapelwolken echter zichtbaar, tekenen van mogelijk onweer, en aan de horizon is de lucht ook niet helder. Op korte termijn kan het ontslag van de FBI-directeur gevolgen hebben. Trump stuurde hem onlangs de laan uit. In Amerikaanse media werden verwijzingen gemaakt naar het Watergate schandaal. Iets verder in de toekomst, in juni, zal de FED, de Amerikaanse Centrale Bank, waarschijnlijk de rente weer verhogen. Ook dat zal doorwerken op de valutamarkt. "Met een verhoging van de Amerikaanse rente zal ook de druk op Mario Draghi, president van de ECB toenemen om het opkoopprogramma af te bouwen."

Nog altijd pompt de Europese centrale bank maandelijks miljarden in de economie. Dat moet tot economische groei leiden. In Nederland en Duitsland lijkt dit aardig te werken legt Laurens uit maar als het programma afgebouwd wordt kon dat in Zuid-Europa wel eens pijn doen. Daarmee verwacht de valutahandelaar dan ook dat de rente in de VS zal oplopen terwijl die in de EU zal dalen in de komende maanden. De gevolgen voor de wisselkoers blijven echter beperkt zo verwacht hij. Al blijft voorspellen moeilijk, met de informatie die nu beschikbaar is verwacht Laurens dat de euro-dollarkoers tussen de 1,05 -1,10 blijft schommelen. Maar met garantie tot de deur zo voegt hij toe. En die deur viel gisteren eind van de middag dicht.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl