"Werken aan duurzaamheid is geen keuze meer, het moet"

Wat is duurzame landbouw eigenlijk? Hoe kun je het laten 'ontkiemen' en eraan bouwen? Hoe kun je het vervolgens aanjagen en uitdragen? En misschien wel het belangrijkste: hoe zorg je ervoor dat duurzame initiatieven ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast gaan worden? Dit soort vraagstukken kwamen op woensdag 10 mei uitgebreid aan bod tijdens de officiële opening van de Forward Farm 'Het Groene Hart' in Abbenes (Noord-Holland). In een tot 'debatzaal' omgetoverde aardappelbewaarplaats gaven diverse sprekers hun visie op het thema 'duurzame landbouw'. Daaruit kwam naar voren dat werken aan duurzaamheid geen vrijblijvende bezigheid meer is, maar een absolute 'must' is om de landbouw toekomstbestendig te houden Ook gaven alle spreken aan dat samenwerken, informatie delen en 'voortdurende communicatie met de buitenwereld' essentieel zijn om van duurzame landbouw een succes te maken.

"Gezonde mensen op een gezonde planeet; dat is de missie waar wij als Bayer voor staan. En wat mij betreft is dat ook het bredere perspectief waar deze middag over gaat." Met deze woorden opende Damien Viollet, hoofd Bayer Crop Science Benelux, de discussiemiddag op de Forward farm in Abbenes. Ook name hij de meteen gelegenheid te baat om gastheer en 'Forward Farmer' Jasper Roubos te bedanken voor zijn gastvrijheid en open samenwerking. "Het is voor ons een eer dat dat we op dit prachtige bedrijf onze ideeën over duurzame landbouw in praktijk kunnen brengen en uit kunnen dragen. En we vinden het erg waardevol dat je daar als praktiserend akkerbouwer op een open, maar ook kritische manier je bijdrage aan levert." Roubos zelf ('ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan') ging kort in op zijn bedrijfsvoering en op de samenwerking met Bayer, die feitelijk al sinds 2015 loopt. Ook benadrukte hij dat de systemen en technieken die nu op zijn bedrijf zijn aangelegd of worden getest zeker niet 'voor de bühne' zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere landbouw en gewasbescherming. "De praktijk zal hier altijd voorrang krijgen", aldus Roubos.

Liam Condon, hoofd Bayer Crop Science wereldwijd, sloot met zijn betoog direct aan bij Roubos' woorden. "We praten ongelofelijk veel over duurzaamheid, maar het mooie is dat we vandaag kunnen zien hoe dat er in werkelijkheid uitziet. Hier op de Forward Farm wordt duurzaamheid echt tastbaar." Volgens Condon speelt Nederland – en ook de Forward Farm in Abbenes – een sleutelrol als het over duurzame landbouw gaat. "Heel veel praktische innovaties komen direct uit Nederland; daar mogen jullie best trots op zijn", zo sprak de uit Ierland afkomstige CEO. Ook roemde hij het hoge productie- en kennisniveau van de Nederlandse landbouw, die al vele decennia als voorbeeld gelden voor de hele wereld.Liam Condon, CEO Bayer Crop Science geeft zijn visie op duurzame teelt

Hiervoor zullen we niet alleen onze kennis breed moeten delen, maar ook nog meer in moeten zetten op samenwerking zodat iedereen kan profiteren van onze innovaties en technologieën." Ook voor Ernst van der Ende, algemeen directeur van Plant Science Group Wageningen UR, zijn technologie en innovatie dé tools om zowel de productie per hectare, alsook de duurzaamheid van de landbouw te vergroten. "De uitdaging is om met minder input meer output te behalen. Daarvoor zullen we vooral slimmer, efficiënter en innovatiever moeten werken."

Piet Boonekamp, voorzitter van Artemis (belangenvereniging voor producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen, schetste in zijn inleiding de 'uitdagende weg' van chemische naar groene gewasbescherming. "Om duurzamer te produceren zullen we onherroepelijk een transitie moeten maken van chemische naar groene middelen. Is dat makkelijk? Nee, want de risico's van groene middelen zijn groter en de zekerheid is kleiner. Maar het zal móeten, willen we over honderd jaar nog steeds op een verantwoorde manier landbouw kunnen bedrijven in Nederland."

Het slotwoord van de middag was aan eregast Liam Condon, die nogmaals het belang van een goede 'verbinding met de samenleving' benadrukte. "We kunnen heel veel zaken bedenken die naar onze opvatting goed zijn voor de mens en voor de planeet. Maar de samenleving zal dat óók moeten vinden. We moeten daarom voortdurend werken aan de acceptatie van onze visie en ons werk. En daarvoor geldt maar één gouden regel: blijf communiceren."


Tussen de sprekers door werden de aanwezige gasten geprikkeld met een drietal stellingen over duurzame landbouw en gewasbescherming. Met een rode of groene stemkaart konden zij hun mening, eens of oneens, kenbaar maken.

Klik om het hele artikel over de Opening van de Forward Farm te lezen.


Bron: Bayer Crop Science

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven