Turkije en Rusland tekenen akkoord opheffen sancties

Rusland verandert niet van mening over Turkse tomaten

Turkije en Rusland hebben gisteren een overeenkomst getekend die waarin stappen gezet worden om de sancties tussen de landen op te heffen. Het is nog onduidelijk om welke specifieke sancties het gaat.


De Russische premier Dmitry Medvedev en de Turkse premier Binali Yildirim. bron: Russian Government

Na afloop zei de Turkse premier dat "de noodzakelijk stappen gezet kunnen worden door rekening te houden met de seizoensvraag." De boycot op druiven, appelen, peren, aardbeien en komkommers zou volgens de berichten binnen een week opgeheven worden. Voor paprika, aubergine, sla en pompoen worden de onderhandelingen binnenkort hervat, zo liet de Turkse premier weten.

De overeenkomst lijkt vooral betrekking te hebben op de andere sectoren waarvoor sancties golden, zoals toerisme en technologie. Het besluit is meteen van kracht, zo liet de Russische premier weten tijdens een persconferentie. "We hebben een overeenkomst bereikt met Turkije. We zullen wederzijds stappen, omdat sommige restricties vanuit Turkije zijn ingesteld."


De Russische en Turkse vicepremiers tekenen de overeenkomst onder toeziend oog van de premiers van beide landen. bron: Russian Government

Op de vraag of het besluit ook betrekking heeft op tomaten, antwoordde de premier ontkennend. "Voor de commodity's, gaat het vooral om groenten en fruit, behalve tomaten, aangezien we ons standpunt handhaven over de investeringen die gedaan zijn in de sector en waarvan wij vinden dat die niet verspil moeten worden." Daarmee lijken de Russische deuren voorlopig nog dicht te blijven voor Turkse tomaten, ondanks berichten vorige week die stelden dat de grenzen wellicht open zouden gaan in de wintermaanden.

De Russische premier Dmitry Medvedev en de Turkse premier Binali Yildirim spraken met elkaar over het akkoord. Het waren de vicepremiers die daadwerkelijk de handtekening zetten. De officiƫle tekst van het akkoord is nog niet gepubliceerd.

Irak boycot Turkse tomaten

Om de binnenlandse tomatenteelt te beschermen heeft de Iraakse regering besloten de grenzen te sluiten voor Turkse tomaten. Volgens de berichten geldt de boycot vanaf 20 mei. Producenten in de provincies Najaf en Karbala moeten in staat zijn om dit jaar aan de tomatenvraag in Irak te voldoen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven