Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kees van Zelderen herkozen bij Copa Cogeca

De herkozen voorzitten van de Copa and Cogecas' Working Party on Organic Production, Kees Van Zelderen, heeft zijn prioriteiten voor de komende twee jaar in Brussel bekendgemaakt. Hij benadrukt het belang van een goede uitkomst van de EU Organic Farming Review eind mei.

Na zijn herkiezing zei Kees Van Zelderen: "We richten ons op de huidige gesprekken over de EU wetgeving over biologische teelt. Het is zeer belangrijk om tijdens de trialoog met het Europese Parlement op 31 mei tot een goede overeenkomst te komen. Biologische ondernemers hebben politieke begeleiding nodig. Het gebrek aan een overeenkomst beïnvloedt hun bedrijven en investeringen. De biologische sector is zeer dynamisch en we willen de ontwikkeling van de sector niet ophouden".

"Er zijn nog maar enkele kwesties waarover we een overeenkomst moeten bereiken. Het voor ons belangrijk om een vooruitstrevende aanpak te hebben wat betreft de drempel voor ongeautoriseerde stoffen en het gebruik van biologische zaden. We zijn nog niet helemaal klaar om een geharmoniseerd EU classificatie niveau te aan te nemen. Voordat dit bereikt kan worden moeten de werkprocessen van de controle-instanties en/of controle autoriteiten van lidstaten eerst overeenkomen. Dit geldt ook voor het op elkaar aanpassen van de methodes en onderzoeksparameters die gebruikt worden in, bijvoorbeeld , Europese laboratoria. In plaats van een einddatum voor het gebruik van conventionele zaden te zetten, vinden wij het belangrijker dat alle ondernemers binnen de biologische sector samenwerken om de markt te voorzien van voldoende biologische zaden. Ook benadrukt Van Zelderen dat innovatie grote prioriteit heeft.

Over overige prioriteiten zegt hij: "Door de toenemende vraag naar en import van producten buiten de EU is onderzoek en innovatie de hoofdprioriteit om de biologische teelt binnen de EU verder te ontwikkelen. Onderzoek naar de ontwikkeling en productie van biologisch geteelde alternatieven moeten aangemoedigd worden. Hier horen ook verbeteringen aan productiesystemen bij, zoals het vinden van productietechnieken die gewassen beter beschermen tegen ziekten, bijvoorbeeld multi-crop systemen".

"Ook onderzoek naar klimaatverandering is zeer belangrijk, zodat we het broeikaseffect tegen kunnen gaan en energie efficiëntie binnen de biologische sector kunnen verbeteren", zegt hij.

"Als laatste speelt de Common Agricultural Policy (CAP) een belangrijke rol in de sector en het strategisch belang van deze sector moet herkend blijven worden door de CAP", zo concludeert Van Zelderen.

Van Zelderen zal gesteund worden door twee vice-voorzitters, Heinrich Von Bassewitz van de Duitse teelt organisatie DBV en Luigi Tozzi van de Italiaanse organisatie Confagricoltura.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu
Publicatiedatum: