Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan van der Ben, G. Sevenhuijsen"

"Prijs oude oogst Chinese knoflook drie keer zo hoog als nieuwe"

Tholen - Het nieuwe Chinese knoflookseizoen staat weer voor de deur. In juni worden de eerste containers naar Europa verscheept. Na het bizarre vorige seizoen, zijn de vooruitzichten nu heel anders. "Na de extreme prijzen vorig jaar - alles wat je in voorraad had werd alleen maar duurder - is er een teeltuitbreiding van 30% geweest en daarbij zijn de weersomstandigheden ook nog eens goed geweest. De Chinezen hebben tussen de straatstenen knoflook geplant", vertelt Jan van der Ben van de firma Sevenhuijsen gekscherend.



"Dit resulteert in veel lagere prijzen. De nieuwe oogst wordt nu aangeboden voor een derde van de prijs van de oude oogst hier. De prijzen van de oude oogst liggen nu, naar gelang maat en verpakking, op een niveau tussen de 28 en 30 euro voor een doos van 10 kilo, terwijl je de nieuwe oogst voor een tientje hier geleverd krijgt", vertelt Jan. "Ik zie de prijzen de komende tijd nog wel verder zakken, 30% uitbreiding is tenslotte niet zomaar wat. Daarom waken wij ervoor om niet te vroeg in de knoflook te springen."



"Al met al hebben we weer een uitdagend seizoen voor de boeg. Je weet nooit hoe het loopt. De Chinezen zijn zulke enorme gokkers. Dit leidde vorig jaar tot prijzen van 80.000 tot 100.000 dollar per container, dat ging nergens meer over", vertelt Jan. Toch ziet hij diep in zijn hart weer het liefste een herhaling van vorig jaar. "Een Chinees is altijd bereid om een container van 15.000 euro te sturen, als er bijvoorbeeld een gedeelte is vooruitbetaalt, maar met de prijzen zoals vorig jaar is dat voor de zogeheten gelegenheidsimporteurs niet meer te financieren en is er veel minder concurrentie op de markt."



Handelsmaatschappij G. Sevenhuijsen VOF - begin dit jaar kreeg het 100 jarige bedrijf het predicaat hofleverancier toegekend - exporteert de knoflook hoofdzakelijk naar het Caribisch gebied. "Klanten die complete containers kunnen gebruiken voorzien we rechtstreeks vanuit China. Een ander deel laten we eerst in Nederland komen", vertelt Jan.

Voor meer informatie:
G. Sevenhuysen V.O.F.
Tel: 0226-320224
Fax: +31.226316166
info@sevenhuysen.nl
www.sevenhuysen.nl