Hongarije: Werkgroep moet binnenlandse uienteelt verbeteren

De concurrentiekracht van de uiensector in Hongarije is momenteel niet sterk genoeg. Om dit te verbeteren is er een werkgroep opgericht door de Hungarian Chamber of Agriculture. De laatste jaren is het areaal voor de uienteelt geleidelijk afgenomen. Afgelopen jaar werd er op 2000 hectare uien geteeld. Het knoflookareaal bedroeg 915 hectares. De uienteelt leverde 65-70 duizend ton op en de knoflookteelt leverde 6-8 duizend ton op.

Uien worden in een paar provincies geteeld, voornamelijk in Békés, Csongrád, Bács-Kiskun en Jász-Nagykun-Szolnok. 85% van het teeltgebied ligt in Csongrád. 

Ook de export van Hongarije valt tegen. Gemiddeld wordt er 1-2 duizend ton geëxporteerd, terwijl er jaarlijks slechts 6-800 ton knoflook wordt geëxporteerd. De exportbestemmingen zijn meestal buurlanden, zoals Roemenië en Slowakije. De importcijfers zijn hoger, er wordt tussen de 15 en 18 duizend ton uien uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Slowakije geïmporteerd. Deze uien concurreren met de binnenlandse uien. Er wordt elk jaar ongeveer 1400 ton uien uit China geïmporteerd. 

De taak van de nieuwe werkgroep is om de verkoop van Hongaarse goederen in binnenlandse winkelketens te promoten. Ook moeten ze verzekeren dat overzeese gewassen alleen in het laagseizoen worden verkocht. Het Hongaarse uienseizoen begint in juni, hoewel de binnenlandse uien en knoflook pas eind augustus in de winkels liggen. De producten kunnen tot en met januari gekocht worden. Daarnaast zal de groep helpen bij het vergroten van de opslagcapaciteit van het land. Zo kan de kwaliteit van de binnenlandse uien ook na een half jaar nog voldoen aan de behoeftes van de markt. Hierdoor wordt voedingsverspilling tegengegaan en zullen telers meer omzet draaien. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven