Enza Zaden Nieuw-Zeeland veredelt roze ui voor Chinese markt

"Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"

Tholen - Martyn Callaghan is werkzaam als uienveredelaar bij Enza Zaden Nieuw-Zeeland. Eén van de paradepaardjes van de rassen die men daar ontwikkeld heeft, is de roze ui die in principe voor de Chinese markt is ontwikkeld, maar ook in Nederland kan worden getest. "Omdat de 'window' voor Nieuw-Zeelandse uien in Europa en het Verenigd Koninkrijk geleidelijk kleiner wordt, zal de Nieuw-Zeelandse industrie steeds afhankelijker worden van de export naar Azië."

"De Chinese markt is voor ons een heel interessante. Er is nu geen handel met China mogelijk voor Nieuw-Zeelandse uien, maar het is wel mogelijk voor Nieuw-Zeeland om Chinese uien te importeren. Binnenkort hoopt de sector te onderhandelen om de non-tarifaire belemmeringen te laten vervallen", vertelt Martyn. "China consumeert een half miljoen ton uien per week en is dus in twee weken door de volledige Nederlandse productie heen. Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden!"
Roze uien van Enza Zaden, proef in Anqui, China

"Momenteel bestaat de Chinese markt uit 80% gele uien, 15% rode en roze uien en 5% witte uien. De gele uien worden veelal geëxporteerd naar Japan, Vietnam en andere Zuidoost Aziatische landen. De uienketen in China bestaat nog voornamelijk uit handelaren die de uien rechtstreeks van de telers kopen. Het gros van de uien wordt nog altijd op de Farmers Markets verkocht. Supermarkten hebben een beperkt marktaandeel, maar realiseren wel premiumprijzen", vertelt Martyn.

"De witte uien worden voornamelijk geteeld in Noordwest China en worden vooral verwerkt in poeder en vlokken. Het gebied rond Pingdu in de provincie Shandong is gespecialiseerd in de export van gele uien naar Japan. Voor Japan is het gebruikelijk dat de Chinese uien worden geschild. Op Alibaba, de grootste online retailer ter wereld, zie je dat de exporteurs hoofdzakelijk in Shandong zijn gevestigd, maar sommige uien die uit Shandong worden geëxporteerd kunnen ook uit het noorden van China afkomstig zijn", vertelt de veredelaar.

De lokale Chinese markt heeft de voorkeur voor roze uien met een zachte, zoete smaak. Deze worden veel in salades verwerkt. Een bekende salade is bijvoorbeeld een combinatie van uien en zwarte paddenstoelen. De lokale roze Chinese uien hebben een diameter van 80-90 mm en wegen tussen de 350 en 450 gram. Ze zijn wat bleker dan de Crimsun-ui en hebben een platte bolvorm. Onze nieuwste roze ui hebben we voor de Chinese markt ontwikkeld, maar de eerste export zal volgend jaar naar Japan plaatsvinden", besluit Martyn.Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.