Gert Turelinckx, Groothandel Broeckaert:

"Alle AGF-handelaren doen eigenlijk hetzelfde"

Tholen - Het warme weer heeft veel invloed op de handel. "Allereerst is het niet goed voor het product, maar ook voor de handel is het te warm", vindt Gert Turelinckx van Groothandel A&W Broeckaert. "Extremen zijn nooit goed, zowel bij koude als warmte. "Met die hele hoge temperaturen komt ook een deel van de mensen minder buiten."

Fruitsalades

Hij vervolgt: "Met dit weer is het moeilijk om de producten in de meest optimale omstandigheden te bewaren. Groenten en fruit die nu worden geoogst zijn sowieso meer onderhevig aan kwaliteitsproblemen achteraf. Het ideale zou zijn als het hele jaar door 23 à 24 graden zou zijn, maar daar kunnen we alleen maar van dromen." Volgens hem zijn er maar enkele producten die nu echt goed lopen. "Waar de horecaklanten met terras nu echt veel naar vragen zijn fruitsalades. Dat gaat momenteel een stuk harder. Van het moment dat de temperaturen naar beneden gaat, stopt dat weer."Niet altijd bewust van waarde euro
Gert Turelinckx is sinds 2010 zaakvoerder van Broeckaert en levert aan horecazaken in Antwerpen. Het bedrijf doet ook aan scheepsbevoorrading. Hij vindt het moeilijk de komende jaren te voorspellen. "Er komt steeds meer convenience, maar ik vind het opvallend dat mensen niet altijd bij de kostprijs stilstaan. Als je bijvoorbeeld ziet bij sla hoe veel er wordt verkocht aan gesneden slasoorten in zakjes. Dat kost veel om te produceren. Een krop sla van een halve kilo kost een stuk minder. Een deel van de consumenten hebben het er wel voor over, maar toch denk ik dat de meerderheid zich nog altijd niet bewust is van de waarde van een euro. In de handel hebben we het er onderling vaak over. Als je spreekt over franken en guldens waren we ons veel bewuster van de waarde. We spreken nu rap over 1000 euro alsof het niets is."

Hij wil zeker niet helemaal mee gaan in het verhaal dat 'vroeger alles beter was'. "Het was echt niet altijd gemakkelijker of moeilijker. Er waren zeker zaken beter, maar nu ook. Vroeger moesten we de wagens nog met de hand laden en lossen. Iedereen met een kromme rug naar huis, dat was niet beter. Nu werken we met los- en laadkades en vorkliften. Hierdoor is de wagen binnen een half uur gelost. Daarnaast wordt alles minutieus getimed. Dat maakt het weer moeilijker."

Onderscheiden

Wat volgens hem ook een uitdaging is, is om je tegenwoordig nog te onderscheiden als AGF-handelaar. "Doordat alles transparanter is geworden, is te zien dat we eigenlijk allemaal hetzelfde doen. Iedereen vist in dezelfde vijver en levert meestal goede kwaliteit. Pure service is een punt waarop je je nog kan onderscheiden. We kunnen iets extra's doen op het moment waar de ander stopt. Natuurlijk moet je daar ook een bepaalde keuzes in maken in verband met de kosten en het gehele plaatje te bekijken. Een bedrijf moet wel winstgevend blijven. Wij werken geen 24 op 24, maar zijn wel 12 uur per dag open. Daarnaast proberen we het voor de klant gemakkelijk te maken op verschillende manieren. Deze zomer gaan we bijvoorbeeld een webshop openen. Zo kunnen we ook de foutenmarge zo klein mogelijk maken." Hij geeft aan dat de basis van vertrouwen naast service ook zeer belangrijk is. "Op lange termijn heeft een goede basis het meeste succes. Tussen beide partijen groeit dan een goede samenwerking."

Stabiele klanten

De scheepsbevoorrading loopt goed volgens Gert. "In die sector zitten goede en stabiele klanten. We leveren daar via een tussenhandel wekelijks een pakket verse AGF aan. Moeilijk daar is de onregelmatigheid, je weet nooit precies wanneer welke schepen binnenkomen en wat ze nodig hebben. Het is momenteel een vrij stabiele markt, mogelijk is dat een focus voor in de toekomst en ligt hier nog een groeimarge."

Voor meer informatie:
Gert Turelinckx
A&W Broeckaert BVBA
St.Bartholomeusstraat 34
2170 Merksem
Tel: 03 645 66 41
www.broeckaert.com
info@broeckaert.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven