Movento nu wel of niet inzetten?

Explosieve toename trips in uien

De huidige weersomstandigheden zorgen voor een explosieve toename van tabakstrips in uien terwijl dezelfde omstandigheden de keuze om nu wel of niet Movento in te zetten erg lastig maakt.

Is ingrijpen noodzakelijk?
Controleer eerst het gewas op aanwezigheid van trips. Wanneer u nu trips in de schacht van de ui kunt vinden, is ingrijpen noodzaak. Een hoge temperatuur zorgt voor een snelle voltooiing van de levenscyclus bij trips. De enkele trips die u nu vindt kan zich binnen enkele weken tot miljoenen exemplaren vermeerderen! De enige manier om de schade die dit met zich meebrengt te beperken is zo vroeg als mogelijk de opbouw van de populatie te voorkomen.

Zijn de huidige weersomstandigheden wel gunstig voor bestrijding van trips?
De omstandigheden waarbij trips problemen geeft zijn vaak omstandigheden die voor de bestrijding van trips niet optimaal zijn. Het advies is nu om bij aanwezige trips niet te wachten op de meest optimale omstandigheden, maar te gaan voor de best haalbare omstandigheden.

Opname belangrijk bij inzet van Movento
De actieve stof van Movento (spirotetramat) wordt pas werkzaam tegen zuigende insecten nadat het is opgenomen door de plant. Movento werkt uitstekend op de larven, maar minder op volwassen trips. Er is geen contactwerking. Hoe beter de opname omstandigheden, hoe meer actieve stof er werkzaam kan worden en hoe beter het resultaat.

Het groeipunt in de schacht is de plaats waar de meeste larven zich schuilhouden en waar de meeste zuigschade ontstaat. Movento is het enige middel in de uienteelt wat door de systemische eigenschappen tot bij dit groeipunt gebracht kan worden. Hoe beter de groei, hoe beter de systemische werking benut kan worden.

Advies onder de huidige kritische omstandigheden
Indien mogelijk is beregenen beslist het overwegen waard. De schacht van de ui loopt vol water waardoor aanwezige trips (tijdelijk) zal vertrekken. Daarnaast zorgt beregenen voor het oplossen van de waslaag wat de opname van Movento – toegepast op de avond volgend op beregening – ten goede komt. Tot slot kan beregening bijdragen aan een beter transport in de plant.

Is beregenen niet mogelijk of wenselijk, laat dan het toepassingsmoment op warme dagen afhangen van de nachttemperatuur. Bij koelere nachten (meer dauw) halverwege de avond toepassen. Het aanwezige vocht in de nacht helpt bij de opname van Movento. Bij warme nachten (weinig dauw) Movento aan het eind van de nacht / vroeg in de ochtend inzetten.

Aan Movento geen andere middelen toevoegen. De adviesdosering is 0,5 l/ha. Herhaal de bespuiting eenmalig wanneer u na twee weken levende larven in de schacht van de ui vindt.

Bron: Bayer CropScience

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.