besmetting zou lokale uien- en fruitproductie beperken

Panama roept op om importboycot Nederlandse uien vanwege stengelaaltje

De overvloedige import van uien uit Nederland, die besmet zijn met het stengelaaltje ditylenchus dipsaci, zou volgens Panamese telers de Panamese uienproductie en de export van ananas, banaan en meloen kunnen beïnvloeden.

Deze fruitsectoren zouden de export van deze producten flink kunnen treffen, aangezien de export in het eerste kwartaal van 2017 afnam vergeleken met dezelfde periode in 2016. De bananenexport ging van €26,4 miljoen vorig jaar naar €23,6 in dezelfde periode in 2017: een verlies van €2,8 miljoen. De ananasexport daalde van €4,3 miljoen in het eerste kwartaal in 2016 tot €4 miljoen dit jaar. De meloenexport ging van €2,4 miljoen vorig jaar naar €1,7 miljoen dit jaar.

Ongerust over de situatie in Nederland, huurde de Producentenvereniging van Tierras Altas een deskundige in om technisch onderzoek uit te voeren, om het risico voor de nationale productie te bepalen als de plaag het land zou binnenkomen.

Augusto Jimenez, woordvoerder en adviseur van de producenten, zei dat als dit type plaag een land binnendringt, het binnen blijft, en dat het bestrijden ervan erg duur is. Hij zei ook dat deze plaag een gevaar is omdat de Panamese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Aupsa) niet de juiste controles uitvoert.

"Het voorstel, dat wordt ondersteund door Francisco Dall'Anese Álvarez, heeft betrekking tot het toepassen van strikte fytosanitaire normen om de Panamese grond te beschermen tegen besmetting van de parasiet die een aantal landen, waaronder Nederland, beïnvloedt", zei Jimenez.

Jimenez zei dat de enige oplossing is om Nederlandse uien de toegang te ontzeggen en dat het ministerie van Landbouwontwikkeling (Mida), via de Nationale Directie Plantenbescherming, de fytosanitaire maatregelen correct moet toepassen. Ook liet hij weten dat ze dit rapport aan de ministerie van Landbouwontwikkeling, Eduardo Carles, hebben gegeven en dat hij beloofde het te bekijken en naar de directeur van Plantenbescherming, Dario Gordon, te sturen. Die moet het vervolgens tekenen en naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zenden.

"Zodra het document is verzonden, zal de WGO de 164 leden moeten informeren over de maatregel van Panama, die voor 60 dagen raadpleging zal worden overlegd voordat hij in werking treedt", aldus Jimenez. Ze verwachten dat de autoriteiten dit rapport serieus nemen en ondertekenen. "We zullen geen schendingen aan onze rechten meer toestaan."

Dario Gordon, directeur van de afdeling Plantenbescherming, zei dat het document, dat in handen is van minister Carles, nog niet op zijn kantoor is aangekomen. "Ik heb nog geen verslag op formele wijze ontvangen, dus ik kan er geen reactie op geven."

Controles
Agronoom Juan Caballero, tevens lid van de productiegemeenschap van Tierras Altas, zei dat Panama's importcontroles ondoeltreffend zijn. De Nederlandse aardappel kan volgens hem de landengte niet binnenkomen vanwege andere pathologieën, maar de deuren van het land staan wel open voor de uienimport.

"De Panamese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Aupsa) neemt het besluit de uienimport toe te staan, wat illegaal is, omdat zij die macht niet hebben wegens de afspraken die Panama is overeengekomen op fytosanitair gebied", zei hij. Hij liet weten dat de Aupsa geen voorafgaande controle, laboratoria of technici heeft om het product te onderzoeken voordat het het land binnenkomt, wat grote problemen oplevert. 

Het rapport meldt ook dat Panama 317 quarantaineplagen geregistreerd heeft en dat als de bijbehorende fytosanitaire maatregelen niet worden toegepast, het land in ernstige problemen kan raken.

Source: panamaamerica.com.pa

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven