Ook schade aan wortelen en uien

Aardappelsector Ontario getroffen door zware overstromingen

De onophoudelijke zware neerslag die de Canadese provincie Ontario recent teisterde, heeft er voor gezorgd dat een aantal aardappelvelden in de regio volledig overstroomd is.

"Er is een aantal regio's waar de aardappelvelden met extreme overstromingen kampen, met name in Beeton, een belangrijk aardappelteeltgebied in Ontario en in Orangeville en Holland Marsh in Bradford," vertelt Steph Kowalski van Dundalk.


Foto Steph Kowalski 

Velden sinds vrijdag volledig overstroomd 
Kowalski vertelt dat veel velden sinds vrijdag volledig overstroomd zijn als gevolg van de aanhoudende buien en dat dit naar verwachting nog tot het einde van de week zo zal blijven. "Deze velden zijn niet meer te redden. Er is echter ook nog een aantal hectare dat ook met overstromingen kampt maar waar de productie verder voortgezet zal kunnen worden." Kowalski verwacht dat de wateroverlast sommige telers miljoenen aan schade op zal leveren. Bovendien zal de situatie mogelijk tot productieproblemen leiden binnen de sector. "Velden die niet volledig verwoest zijn kunnen te maken krijgen met misvormde aardappelen en ziektes, evenals kwaliteitsproblemen op het veld en tijdens de opslag," voegt Kowalski er aan toe. 

De prijzen van aardappelen uit Ontario zullen mogelijk stijgen als er problemen met de aanvoer en kwaliteit optreden. "Ik denk echter niet dat de gevolgen zo verstrekkend zullen zijn omdat de overstromingen niet zo'n groot gebied hebben getroffen," merkt Kowalski op. 

Uniek drainagesysteem
Eek Farm in Holland Marsh is één van de getroffen bedrijven. Gelukkig hebben veel telers in dit gebied het overtollige water met grote pompen van hun akkers weg kunnen pompen. Avia Eek verwacht dat haar bedrijf rekening moet houden met verliezen maar dankzij de inzet van de pompen zal de schade waarschijnlijk te overzien zijn. "Er zijn veel bedrijven waarvan de gewassen nu nog onder water staan. Eek legt uit dat haar bedrijf met behulp van het unieke drainagesysteem in Holland Marsh de situatie inmiddels volledig onder controle heeft. 


Foto van Eek Farms; pompen worden op de velden geïnstalleerd

Ook schade aan wortelen en uien
De productie had al vertraging opgelopen. Eek is een commerciële teler die contracten heeft met lokale verpakkers. Toen het pakseizoen begon, liep het bedrijf al twee weken achter op schema. Eek Farms heeft schade opgelopen aan zijn wortel- en uienproductie. De uien zijn wellicht nog te redden maar de wortelen zullen mogelijk als verloren moeten worden beschouwd. "We zullen echter twee weken moeten wachten voordat de volledige omvang van schade duidelijk wordt, waarna we misschien besluiten om de wortelen te vervangen door een ander gewas, zoals bieten," legt Eek uit. 

Regen volgt op moeilijk seizoen
In de regio worden ook selderij, mais en sojabonen geteeld. "Dit zijn hoogwaardige gewassen," legt Kowalski uit. "Wortelen en selderij kunnen misschien opnieuw gezaaid worden als de velden snel genoeg opdrogen. Voor gewassen zoals sojabonen en mais kan er In deze fase van het seizoen weinig meer gedaan worden." Kowalski vertelt dat de regenval volgt op een toch al moeizaam seizoen, dat gekenmerkt werd door een koud en nat voorjaar en een late start van de zomer. "Het areaal is bij veel telers ongewijzigd gebleven maar de zaai- en plantomstandigheden waren verre van optimaal. Voor de overstromingen waren deze gewassen dus al van middelmatige kwaliteit."

Foto door Steph Kowalski 

De regio Holland Marsh staat bekend om zijn kwaliteitsproducten wat te danken is aan de goede bodemkwaliteit. Onder normale omstandigheden is de bodem (veen) in deze regio een garantie voor een goede groei.

Voor meer informatie:
Steph Kowalski 
Agronomy Advantage 
Tel: 519-323-6166

Avia Eek
Eek Farms
Tel: 905-775-7059

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven