EU vernieuwt regels voor biologische productie

De onderhandelaars van de Europese Raad en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de vernieuwing van de regels voor de biologische productie, waarbij tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van een groeiende sector.

Na de beslissende vergadering zei Commissaris voor Landbouw Phil Hogan: "Wij zijn blij met de succesvolle afsluiting van de trioloog van vandaag en de overeenstemming die er is bereikt over de biologische regelgeving en geloven dat het nieuwe wettelijke kader past bij de dynamiek en verwachtingen van deze snelgroeiende sector, en zijn ontwikkeling en zijn capaciteit om te innoveren zal ondersteunen en het zal helpen zijn volle potentieel te bereiken.

Na meer dan drie jaar onderhandelen zal de overeenkomst obstakels voor de duurzame ontwikkeling van de biologische productie in de EU wegnemen, waardoor eerlijke concurrentie voor telers en exploitanten wordt gewaarborgd, terwijl ook controles en het consumentenvertrouwen zullen worden verbeterd.

Na de trioloog kijkt de Commissie uit naar onderschrijving van de vandaag bereikte overeenkomst door het Landbouw- en Plattelandsontwikkelingscomité van het Europees Parlement en de Raad van landbouwministers, zodat de nieuwe wetgeving zo snel mogelijk in werking kan treden."

Op woensdag werden er informeel regels overeengekomen met de onderhandelaars van de Raad om het consumentenvertrouwen in biologische voedingsmiddelen te vergroten en het groeipotentieel van de sector te stimuleren.

Om het vertrouwen van de consumenten te vergroten:
  • Strenge, op risicoanalyses gebaseerde controles in de toeleveringsketen die op aandrang van het Parlement op locatie zal zijn en voor alle exploitanten geldt, minimaal op jaarbasis of elke twee jaar als er in de afgelopen drie jaar geen fraude is ontdekt.
  • All import moet aan EU-normen voldoen: De huidige "gelijkwaardigheids"regels waaronder niet-EU-landen aan soortgelijke maar niet dezelfde normen moeten voldoen zullen binnen vijf jaar worden uitgefaseerd. Om een plotselinge verstoring van het aanbod te vermijden kan de Commissie voor een hernieuwbare periode van twee jaar de import van specifieke producten toestaan, zelfs als deze niet volledig aan de EU-normen voldoen (door bijvoorbeeld specifieke klimaatomstandigheden).
  • Verontreiniging met gewasbeschermingsmiddelen: Telers zijn verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om verontreiniging te voorkomen. Ingeval van vermoedelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld een niet toegestaan gewasbeschermingsmiddel of meststof mag het eindproduct het biologische etiket niet dragen tot er verder onderzoek is gedaan. Indien de verontreiniging opzettelijk was of de teler geen nieuwe voorzorgsmaatregelen heeft toegepast dan raakt men de status biologisch kwijt.
  • Lidstaten die momenteel drempels toepassen op niet toegestane stoffen in biologisch voedsel zoals gewasbeschermingsmiddelen kunnen dit blijven doen als ze biologische voedingsmiddelen op hun markten toelaten van andere EU-landen die aan de EU-regels voldoen.
  • Vier jaar na de inwerkingtreding van deze verordening zal de Commissie dan verslag uitbrengen over de effectiviteit van de EU-regels tegen verontreiniging en de nationale drempels en indien nodig een wet opstellen om deze te harmoniseren.
Om de biologische voedselproductie van de EU te stimuleren:
  • Verhoging van het aanbod van biologische zaden en dieren: Betere gegevensverzameling over de beschikbaarheid van biologische zaden en dieren zou het aanbod moeten verhogen om aan de behoeften van biologische telers te voldoen. Afwijkingen die het gebruik van conventionele zaden en dieren in de biologische productie toestaan zouden in 2035 verlopen, maar de einddatum kan terug- of vooruitgeschoven worden afhankelijk van de verhoogde beschikbaarheid van biologische zaden en dieren.
  • Gemengde bedrijven: Teeltbedrijven waar er zowel conventioneel als biologisch wordt geproduceerd zullen worden toegestaan op voorwaarde dat de twee tuinbouwactiviteiten duidelijk en effectief gescheiden zijn.
  • Eenvoudigere certificering voor kleine telers: Groepscertificering voor kleine telers zou hun leven gemakkelijker moeten maken en meer van hen tot de biologische landbouw aan moeten trekken.
"Na 20 maanden onderhandelingen hebben we nu een akkoord kunnen bereiken dat de biologische sector zal helpen groeien en het consumentenvertrouwen in biologische voedingsmiddelen zal vergroten. Het was een moeizame taak maar ik geloof dat de nieuwe regels voor zowel de EU-consument als de biologische telers voordelen zullen opleveren," volgens Martin Häusling.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.