Sancties tegen Rusland nauwelijks effectief

Tholen – De sancties tegen Rusland hebben nauwelijks effect op de economie in het land, dat schrijven onderzoekers van ABN Amro in een rapport. De handel liep tussen 2014 en 2016 met een derde terug, maar het effect van de westerse sancties was beperkt. Vorige maand verlengden de VS en de EU de sancties tegen Rusland.De VS en de EU stelden in de zomer van 2014 sancties in tegen Rusland na de annexatie van de Krim. Die sancties bestonden onder andere uit bevriezen van banktegoeden, een inreisverbod voor bepaalde bedrijven en personen en beperkingen op de handel met Rusland. "Sancties hebben nauwelijks impact op de Russische economie," schrijven de onderzoekers. De neergang in de Russische economie is vooral te wijten aan de dalende olieprijs en niet aan de sancties.

In eerste instantie leek er wel effect te zijn. Russische bedrijven moesten snel buitenlandse schulden aflossen als gevolg van de sancties op kapitaalstromen. Daardoor daalde de roebel snel in waarde, maar vanaf 2015 herstelde de economie zich.

In reactie op de sancties stelde Rusland een boycot in tegen onder andere groenten en fruit uit Europa. De handel liep wel terug, maar had in totaal een beperkt effect. De Nederlandse export daalde tussen 2014 en 2015 met een half procent. De pijn werd vooral gevoeld in de AGF, vlees, zuivel en bloemen.

Op de lange termijn zullen de sancties wel effect hebben. Rusland kan geen nieuwe technieken voor olie- en gaswinning importeren, samenwerkingen met Westerse bedrijven zijn opgeschort. Daardoor loopt de modernisering in de sector vertraging op.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.