Op de valutamarkten heeft een kleine rentebeweging vaak grote gevolgen. Voor exporterende bedrijven in de AGF-sector is het dan ook zaak om nu al te kijken naar wat een renteverhoging in Europa voor hen gaat betekenen, zegt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij in deze bijdrage.
Het moment waarop de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen komt langzaam dichterbij. De Europese Commissie heeft in het voorjaar de verwachtingen voor de economische groei verhoogd. Hoewel de gedaalde olieprijs er nu nog voor zorgt dat de inflatie laag blijft, is het een kwestie van tijd voordat de inflatie door stijgende consumentenuitgaven en toenemende bedrijfsinvesteringen gaat oplopen. Voor ECB-voorzitter Mario Draghi zal dat een signaal zijn om de extreem lage rente stapsgewijs op te schroeven.
Rente speelt grote rol in valutawereld
Een hogere rente is goed nieuws voor spaarders, maar het kan bedrijven die zaken doen over de grens behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. De rentebewegingen hebben namelijk veel invloed op de prijsbewegingen op valutamarkten. Het wordt voor partijen aantrekkelijker om hun vermogen in euro's aan te houden naarmate de rente verder oploopt. Signalen dat de ECB haar stimulerende maatregelen mogelijk gaat afbouwen en aanstalten maakt om de rente te verhogen, zullen de waarde van de euro opdrijven ten opzichte van bijvoorbeeld het Britse pond of de Amerikaanse dollar. Dat is goed nieuws voor ondernemers die goederen importeren uit landen buiten het eurogebied, maar minder goed nieuws voor bedrijven die exporteren.
Uitdaging voor exporteurs Het voordeel voor bijvoorbeeld een bedrijf dat sojabonen invoert uit Brazilië of palmolie uit Maleisië is tegelijkertijd een nadeel voor de paprikateler die zijn producten wil verkopen in Groot-Brittannië of China. De ponden, dollars of renminbi van de factuur worden dan door een duurdere euro minder waard dan oorspronkelijk was ingecalculeerd. In de afgelopen twee jaar is het pond al met meer dan 20% gedaald ten opzichte van de euro. Dat verschil kan rechtstreeks ten koste van de winstmarge gaan. Dit raakt behoorlijk wat ondernemingen. Groot-Brittannië is goed voor circa 10% van de totale uitvoer van Nederlandse agrarische producten, die volgens het CBS vorig jaar met ruim 4% toenam tot €85 mrd.
Inspelen op een duurdere euro
Ondernemers die zaken doen buiten de EU hebben verschillende mogelijkheden om in te spelen op de bewegingen van valutamarkten. Ze kunnen ervoor kiezen om dit effect te negeren waardoor ze het risico lopen dat een plotselinge prijsbeweging het verschil maakt tussen winst en verlies. Een andere optie is om het risico af te dekken met valuta-instrumenten, zoals bijvoorbeeld een valutaoptie. Daarbij koopt een ondernemer het recht om op een toekomstige datum zijn buitenlandse valuta tegen een bepaalde koers om te zetten naar euro's. Een andere mogelijkheid is het termijncontract. Hierbij verzekert een ondernemer zich van een toekomstige omwisselkoers. Als het ernaar uitziet dat een bepaalde munt structureel lager noteert ten opzichte van de euro, kan het ten slotte een alternatief zijn om een deel van de productie naar dat land over te hevelen. Een ondernemer profiteert dan van de lagere kostprijs in de goedkope valuta – en hoeft niet meer op te boksen tegen lokale concurrenten voor wie dit voordeel al geldt.
Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl
Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen maand
- Open dag proefveld Wiskerke Onions
- Iedereen welkom bij feestelijke start van Konaxx’ automatische uiensorteerlijn op 12 augustus
- Moeilijkheden in de uienteelt zorgen voor afname areaal
- "Nu de groei van de uien vasthouden is cruciaal"
- "40 uienkisten kwijt, wie heeft ze gezien? Beloning van 25 euro per kist"
Weer
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:
"ECB-beleid heeft grote gevolgen voor Nederlandse AGF-exporteurs"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-12 Inflatie stijgt naar 10,3% in juli
- 2022-08-12 Geen concrete afspraken na eerste overleg boeren en Remkes
- 2022-08-12 Droogte zorgt voor grote verliezen in West-Vlaamse landbouwsector
- 2022-08-12 Bijzondere restaurantervaring: 3D visualisatie van de weg van het eten naar je bord
- 2022-08-12 Update droogte: Aanhoudende droogte zorgt voor meer en meer zorgen bij telers
- 2022-08-12 "Om deze droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag gaan regenen"
- 2022-08-12 Rabobank: lening voor boer bij kwetsbaar natuurgebied nu 'zeer onwaarschijnlijk'
- 2022-08-12 Wie is Sjaak van der Tak, oliemannetje tussen politiek en radicale boeren?
- 2022-08-12 Ruim 24.000 vluchtelingen uit Oekraïne hebben werk gevonden in Nederland
- 2022-07-22 "Oekraïne-oorlog raakt voedselzekerheid in de Europese Unie nauwelijks"
- 2022-07-22 "Fraude en oplichting bij bedrijven nemen toe"
- 2022-07-22 5 tips voor telefonisch aanmanen
- 2022-07-22 "Uiteindelijk kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven"
- 2022-07-22 "Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen"
- 2022-07-22 Belgische werkgelegenheidsgraad in mei ruim 70 procent
- 2022-07-15 Rollen omgedraaid: Bedrijf komt solliciteren
- 2022-07-15 "Ceta is goed voor een krachtig Europa en duurzame handel"
- 2022-07-15 Den Haag wil regeldruk ondernemers verlagen
- 2022-07-15 "Werkgevers benutten nog niet alle kansen op krappe arbeidsmarkt"
- 2022-07-15 "Nog geen faillissementsgolf door einde coronasteun"