Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Precisielandbouw niet meer weg te denken

Steeds meer Nederlandse telers en loonwerkers hebben al nauwkeurige gps-apparatuur om recht te rijden en voor automatische sectie-control van de veldspuit. We weten steeds meer over wat we kunnen met sensoren die verschillen in bodem en gewas meten.

Een eveneens sterk groeiende groep telers en loonwerkers heeft machines die plaatsspecifiek kunnen variƫren. De machines worden er nog lang niet altijd voor gebruikt, maar de technische mogelijkheden zijn er volop. We zijn in staat om gegevens van bodemsensoren te koppelen aan meerjarige gewaskaarten (sensingbeelden) en opbrengstkaarten. Zo komen binnen percelen patronen die steeds opnieuw afwijken vanzelf bovendrijven.

De uitdaging is om telers en loonwerkers bewust te maken van de mogelijkheden en er ook concreet mee aan de slag te gaan. Dit seizoen heeft Agrifirm hier volop op ingezet. In het hele land zijn studieclubs actief aan de slag gegaan met precisielandbouw. Iedere studieclub en zelfs iedere teler binnen de studieclub is uniek. Bij iedereen zijn de uitgangspunten namelijk anders. In bloembollen worden andere toepassingen bedacht dan in pootaardappelen en suikerbieten. Afhankelijk van de mogelijkheden van het machinepark van een teler of loonwerker worden oplossingen gezocht. Juist doordat iedere regio, maar ook ieder bedrijf met unieke situaties te maken heeft, wordt samen met de telers naar oplossingen gezocht die concreet toepasbaar zijn.



In Flevoland is variabel Protamylasse uitgereden op basis van een eBee-beeld. Bij een klant die Greenseekers op de spuit heeft bevestigd is een succesvolle test gedaan met een taakkaart voor de kunstmeststrooier. Ook zijn bij een studieclub op basis van gewasbeelden (eBee) met succes variabele doseringen van fungiciden en ook groeiregulatoren in tarwe toegepast. Op basis van bodemkaarten zijn testen uitgevoerd met plaatsspecifieke toepassing van granulaten ter bestrijding van nematoden. Ook is er gepoot en gezaaid op variabele afstanden op basis van variatie in organische stof en grondzwaarte. In een aantal studieclubs worden tests uitgevoerd met variabele toepassing van compost, vaste mest en gips.

Een cruciale succesfactor is dat alle taakkaarten die gemaakt zijn ook echt kunnen worden gebruikt. Agrifirm levert een kant en klare taakkaart die telers kunnen inlezen in de computer of machine. Agrifirm biedt haar klanten ondersteuning op maat bij het uitrijklaar maken van machine waarmee de variabele toepassing wordt uitgevoerd.



Publicatiedatum: