Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe haal je de gele kleurstof uit uien?

ederland produceert ongeveer 1,3 miljoen ton uien per jaar. De reststroom van 30 duizend ton buitenste lagen bevat een stof die interessant is voor de voedsel- en verfindustrie. Bovendien zou je de vezels in het afval kunnen verwerken in papier en karton. Avans Hogeschool onderzocht de mogelijkheden van deze toepassingen.

Uien: vrijwel iedereen gooit de buitenste lagen meteen weg. Logisch, want je kunt ze niet eten. "Bij de industriële verwerking wordt deze reststroom vaak vergist", weet onderzoeker Wim Gaakeer van Avans Hogeschool. "Zonde, want daarmee gaan veel interessante stoffen verloren. Zoals quercetine, een waardevol antioxidant en een stof waarmee je textiel kunt verven."



Niet langer vergisten
"Er zijn extra redenen om iets te doen met de reststroom", gaat Gaakeer verder. "Vergisting bij de boer mag nu niet zomaar. We zitten dus met ophoping van een reststroom die zich concentreert in een beperkt gebied. De uienteelt vindt hoofdzakelijk plaats in Flevoland en Zuidwest-Nederland. Dat maakt het logistiek rendabel er iets mee te doen."

Nieuwe raffinagetechniek
Op verzoek van uienverwerkende bedrijven Mol Fresh Food en Monie Nieuwdorp startte de hogeschool een KIEM-VANG-project op. "We gingen na hoe je het beste quercetine kunt halen uit uienafval", vertelt Gaakeer. "Daarnaast analyseerden we de waarde van vezels voor de papierindustrie." Ook ABC-Kroos was bij het onderzoek betrokken. "Als specialist van raffinagetechnieken zette het een nieuwe methode in om quercetine te winnen uit uienschillen. Dit gebeurt met langzaam stromend water van 140 °C."

Vervolgonderzoek
"Onze conclusies zijn wisselend", zegt Gaakeer. "Enerzijds blijkt quercetine met de nieuwe methode heel goed op te lossen. Maar de vezels die worden gewonnen uit uien, zijn van te lage kwaliteit voor papier en karton. Bovendien is de reststroom te klein voor de papierindustrie." De resultaten vragen volgens Gaakeer om een vervolgstudie. "De kostprijs om quercetine te winnen uit uien is nog niet concurrerend. Vervolgonderzoek moet leiden tot nieuwe methoden om die prijs te verlagen."

Lees meer over het onderzoek naar uien

Bron: podiumpraktijkgerichtonderzoek.nl
Publicatiedatum: