Abonneren
Vacatures
- Manager Dienstverlening
- (junior/aankomend) Sales Manager
- Teeltspecialist Flower Trials & Home Garden
- Commercieel Directeur
- Warehouse Quality Control
- Operationeel manager / MT-lid
- Product Manager speciale orchideeën
- Supply Chain Manager
- Vice President of Growing Operations
- Administratief medewerker
Weer
Hoe haal je de gele kleurstof uit uien?
Uien: vrijwel iedereen gooit de buitenste lagen meteen weg. Logisch, want je kunt ze niet eten. "Bij de industriële verwerking wordt deze reststroom vaak vergist", weet onderzoeker Wim Gaakeer van Avans Hogeschool. "Zonde, want daarmee gaan veel interessante stoffen verloren. Zoals quercetine, een waardevol antioxidant en een stof waarmee je textiel kunt verven."
Niet langer vergisten
"Er zijn extra redenen om iets te doen met de reststroom", gaat Gaakeer verder. "Vergisting bij de boer mag nu niet zomaar. We zitten dus met ophoping van een reststroom die zich concentreert in een beperkt gebied. De uienteelt vindt hoofdzakelijk plaats in Flevoland en Zuidwest-Nederland. Dat maakt het logistiek rendabel er iets mee te doen."
Nieuwe raffinagetechniek
Op verzoek van uienverwerkende bedrijven Mol Fresh Food en Monie Nieuwdorp startte de hogeschool een KIEM-VANG-project op. "We gingen na hoe je het beste quercetine kunt halen uit uienafval", vertelt Gaakeer. "Daarnaast analyseerden we de waarde van vezels voor de papierindustrie." Ook ABC-Kroos was bij het onderzoek betrokken. "Als specialist van raffinagetechnieken zette het een nieuwe methode in om quercetine te winnen uit uienschillen. Dit gebeurt met langzaam stromend water van 140 °C."
Vervolgonderzoek
"Onze conclusies zijn wisselend", zegt Gaakeer. "Enerzijds blijkt quercetine met de nieuwe methode heel goed op te lossen. Maar de vezels die worden gewonnen uit uien, zijn van te lage kwaliteit voor papier en karton. Bovendien is de reststroom te klein voor de papierindustrie." De resultaten vragen volgens Gaakeer om een vervolgstudie. "De kostprijs om quercetine te winnen uit uien is nog niet concurrerend. Vervolgonderzoek moet leiden tot nieuwe methoden om die prijs te verlagen."
Lees meer over het onderzoek naar uien
Bron: podiumpraktijkgerichtonderzoek.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-03-27 Exportoverzicht uien t/m week 9
- 2018-09-14 'Bestrijdingsmiddelen hebben onterecht een slecht imago'
- 2018-09-14 "Meeldauw bedreiging voor Spaanse uienteelt"
- 2018-09-14 MacLouis brengt kipwagenlijn op de markt
- 2018-09-14 Indiase teler verlengt houdbaarheid uien
- 2018-08-31 31 augustus open dag bij akkerbouwbedrijf Custers
- 2018-08-31 Lemken neemt schoffelspecialist Steketee over
- 2018-08-31 Lotgenotencontact op Landelijke Uiendag
- 2018-08-31 "Panama: "Nederlandse uien oud en over de datum"
- 2018-08-31 Overzicht Oostenrijkse uien- en wortelenmarkt
- 2018-08-31 Condensdrogen: teler is baas in bewaring
- 2018-08-31 "Veel animo bij telers voor maagdelijke uiengronden"
- 2018-08-31 "Grootste condensdroogstysteem voor plantuien wereldwijd"
- 2018-08-31 Winaars Syngenta-actie Uiendag 2018
- 2018-08-31 Rassenresistentie en productiviteitsstijging bij uien in de focus
- 2018-08-31 Open Dag Flevolandse deelnemer NPPL