Ritchie Heylen, AGF-speciaalzaak De Lindehoeve

"Met enkel groenten en fruit is het lastig overleven"

Tholen - In een oude hoeve tussen de industrie in het Belgische Zwijndrecht runt Ritchie Heylen AGF-speciaalzaak De Lindehoeve. Vorig jaar besloot de eigenaar van de zaak het roer volledig om te gooien en de wereld van de AGF te betreden. "In april 2016 ben ik door een samenloop van omstandigheden begonnen met dit bedrijf", zegt eigenaar Ritchie Heylen. "Voordat ik deze kleinhandel had, deed ik nog helemaal niets met groenten en fruit. Nu verkoop ik al meer dan een jaar lang AGF-producten, waarvan een klein gedeelte zelfs uit eigen tuin komt. Als ik naar de cijfers kijk, ben ik het afgelopen jaar zeker met zo'n 10 procent gegroeid."


Ritchie Heylen achter de toonbank in zijn AGF-speciaalzaak.

Eigen markt
Naast de kleinhandel ligt er pal naast het pand van De Lindehoeve een klein terrasje waar mensen wat kunnen drinken, al blijft het niet daarbij. Hoewel de eigenaar van De Lindehoeve zelf twee tot drie keer per week naar de Vroegmarkt in Brussel gaat, is hij met zijn winkel deels zelfvoorzienend in zijn producten. "Ik teel zelf ook fruit en kruiden", zegt de man uit Zwijndrecht. "We hebben onder andere Spaanse pepers, blauwe bessen, peren, appelen en kersen die direct van de boom of struik naar onze winkel gaan. Soms blijft er dan wel eens wat over. Daarom ga ik vanaf oktober van het niet verkochte fruit zelf vruchtensappen maken, zodat we niets hoeven weg te gooien."


Verse groenten in De Lindehoeve met op de achtergrond verschillende andere producten zoals jam en olijfolie.


De kruiden uit eigen tuin.


Eigen teelt waaronder appelen en peren.

Lokale producten
Naast de producten die De Lindehoeve uit eigen tuin of van de Vroegmarkt haalt, komt een ander deel weer uit de buurt van Zwijndrecht. "Verschillende soorten groenten en fruit haal ik bij telers in de buurt", gaat hij verder. "Zo heb ik aardbeien uit Melsele, maar ook peren, tomaten, prei en courgette die ik lokaal afneem. Van de telers waarvan ik nu afneem, kende ik al een gedeelte van de mensen. Daarnaast ben ik ook op zoek gegaan naar telers waar ik producten van kon kopen, die nu bij mij in de winkel liggen."

Een overzicht van de winkel.

Geschenken
Naast de alledaagse producten die De Lindehoeve heeft, verkoopt Ritchie ook voedingsgeschenken in zijn winkel. Hoewel groenten en fruit bij het bedrijf centraal staat, blijft het daar niet bij. "Ik verkoop bonbons met verschillende fruitsmaken", vertelt de man achter het Zwijndrechtse bedrijf. "Maar ook producten zoals wijn, zwarte tomatengin en olijfolie verkoop ik in de winkel. De honing die ik in mijn schappen heb, haal ik uit eigen bijenkasten. Met enkel groenten en fruit is het gewoon lastig overleven. Ik kijk wat loopt in de winkel en daar waar vraag naar is, verkoop ik. Soms pakt dat wat minder uit, zoals ik zag met voorgesneden groenten. Toch merk ik dat de gemengde klantenkring die ik heb, vooral komt voor de kwaliteit en service die ik lever. Een extra service die ik aanbied, is dat klanten hun boodschappen aan mij kunnen doorgeven, zodat ik het voor ze klaar kan zetten of als ze willen aan huis kan bezorgen. Op die manier probeer ik mij te onderscheiden van grote warenhuizen."

De zwarte tomatengin die Ritchie Heylen in zijn zaak verkoopt.

Voor meer informatie:
Groenten- en fruitzaak Lindehoeve 
Lindenstraat 309, 2070 Zwijndrecht (België)
T: 0032 (0)476 62 03 18

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.