Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Website onderzoeksprogramma Uireka en app Onion Today gelanceerd

Fotoreportage Landelijke Uiendag

Tholen - Gisteren, 24 augustus, kwam uientelend, verwerkend en adviserend Nederland weer naar Colijnsplaat voor de 16e editie van de Landelijke Uiendag, georganiseerd door het UIKC. Zijn de weersomstandigheden op de Uiendag vaak erg warm of erg nat, gisteren was het een 'normale' droge uiendag. In de ochtend leek dat nog even ten koste te gaan van het bezoekersaantal, omdat de telers naar het land konden, maar in de middag waren ze toch in grote getale in Colijnsplaat aanwezig.

In tegenstelling tot andere jaren werd het Onion Plaza gesitueerd op het erf van de Rusthoeve, waarbij de schuur werd ingericht met stands van de betrokken bedrijven. Naast de vele Nederlandse en Belgische bezoekers werden er ook mensen uit Frankrijk, Duitsland, Zweden, Egypte, Denemarken, Servië en Japan gesignaleerd, waarmee de door UIKC georganiseerde uiendag steeds internationaler wordt.

Verder waren er weer tal van veldproeven, toonden de zaadhuizen hun rassen. Hoewel de stemming op de uienmarkt niet opperbest was, en de impact van droogte en trips zich vooral in het zuidwesten flink heeft laten gelden, was het gisteren voor veel mensen uit de sector weer een belangrijke dag om hun kennis en kennissen bij te spijkeren. Traditiegetrouw zorgde de familie van de Berge (Delta Gigant) voor de mosselen en schotelde OTA de bezoekers een kopje uiensoep voor, waren er bij PPA/TOP hamburgers te halen en had Syngenta de haringkar meegenomen.


Klik hier voor een fotoreportage van de Landelijke Uiendag

Voorafgaand aan de uiendag was er een feestelijk ontbijt, waarbij gedeputeerde Jo-Annes de Bat de website van het onderzoeksprogramma Uireka heeft gelanceerd. Het eerste product dat gepresenteerd werd was de rassenlijst zaaiuien, die projectleider Chris de Visser officieel overhandigde aan Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de stuurgroep Uireka.

Uireka is een driejaar project met een omvang van 2 miljoen euro dat wordt gefinancierd door het uienbedrijfsleven en een subsidie heeft gekregen van de TKI Agrifood. Dit onderstreept het belang van het gezamenlijk verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse ui: een prima voorbeeld voor een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen in de vorm van een Publiek-
Private-Samenwerking. Uireka is gestart op 1 januari 2017 en projectmanager Chris de Visser van Wageningen University en Research kon tijdens het ontbijt het eerste product van het programma, een vernieuwde rassenlijst zaaiuien, overhandigen aan Gijsbrecht Gunter die deze lijst namens de sector in ontvangst nam.



Vervolgens werd Jo-Annes de Bat een zak Hollandse uien aangeboden. Na een nauwkeurige inspectie van de gedeputeerde over een heus 'juunhorretje' werd de website www.uireka.nl online gezet. De website wordt het kennisplatform waarop alle informatie over het onderzoek beschikbaar wordt gesteld. De Bat onderstreept de waarde van een samenwerking in de sector: "Om in Brussel beleid te beïnvloeden is het van belang programmatisch en een pro-actieve aanpak te hanteren. Uireka kan hierin een belangrijke rol spelen."Na de officiële handelingen gaven lobbyist Milos Lobovic en Richard Schouten, directeur van het GroentenFruit Huis hun visie op de sector.



De gedeputeerde kon nog even blijven, want hij lanceerde vervolgens ook de uienapp Onion Today van Wim Menu. Alle bedrijven, die actief zijn in de uiensector of hiermee te maken hebben, kunnen gemakkelijk zaken doen en informatie uitwisselen. Bedrijven die zich aanmelden op de app worden zichtbaar door middel van een pointer op een schaalbare kaart. Uientelers kunnen vervolgens besluiten om via de app aan te geven dat ze aanbod hebben van uien. Verwerkers en handelaren kunnen op hun beurt weer zien waar ze moeten zijn om uien te kopen die aansluiten bij hun vraag. Het is mogelijk om direct via de app een teler of handelaar te bellen.

Klik hier voor een fotoreportage van de Landelijke Uiendag