Marc Weymans van Fruithof-Primeurs

"De groenten- en fruitzaken zijn langzamerhand aan het uitsterven"

Tholen - Wat 30 jaar geleden begon als een kleinhandel met groenten en fruit, veranderde voor Marc Weymans van Fruithof-Primeurs in de loop der jaren dermate dat hij van zijn kleinhandel een groothandel maakte. Momenteel houdt de man met zijn bedrijf uit Wijnegem zich bezig met het bevoorraden van groenten en fruit aan restaurants en opleidingen in de regio van Antwerpen. De opkomst van de supermarkten heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat Marc het in andere hoek van de verswereld ging zoeken.


Marc Weymans toont een kist met verse producten die naar zijn klanten gaan. De producten worden per stuk of kilo door de bedrijven afgenomen. In Wijnegem worden iedere dag de kisten met verschillende inhoud gevuld.

In de koelcel wordt het groenten en fruit gepakt en gewogen en in de kratten gedaan.

Koksopleiding
Van aardappelen tot kruiden en van groenten tot exotisch fruit. Eigenaar Marc Weymans van Fruithof Primeurs levert het aan zijn 200 klanten in een straal rond Antwerpen. Door de kleinhandel die hij vroeger had, heeft hij langzamerhand zijn klantenbestand van nu op kunnen bouwen. "Toen ik nog de winkel had, kreeg ik steeds meer restaurants als klant", zegt de groothandelaar. "Uiteindelijk ben ik mij alleen gaan richten op de restaurants en ben ik daarnaast opleidingen gaan bevoorraden die zich bezig houden met het lesgeven in koken. De versproducten worden hier vanaf de veiling van Mechelen drie keer per week aangeleverd. Met vijf eigen wagens brengen wij iedere week zo'n 60 tot 70 pallets met groenten en fruit naar de klanten."


Een van de drie koelingen van Fruithof-Primeurs.

Groentenzaak is verleden tijd
De man achter Fruithof-Primeur begon jaren geleden met een winkel. Later kwamen daar er meerderen bij, maar toch nam hij op een gegeven ogenblik de stap om de kleinhandel vaarwel te zeggen en een groothandel op te richten. De opkomst van de supermarkt was daar een van de oorzaken van. "In de loop der jaren werd het steeds drukker bij de supermarkten", zegt hij. "Daardoor gingen minder mensen naar de groentezaak op de hoek. Je zag steeds meer verszaken verdwijnen. De groenten- en fruitzaken zijn langzamerhand aan het uitsterven. Het is tegenwoordig lastiger met een kleinhandel om je zaak open te houden in verband met de kosten. Als je zes dagen per week open moet zijn om te concurreren met de supermarkten, dan ga je het lastig krijgen. Daarnaast is het ook heel moeilijk om goed personeel te vinden"

Volgens Marc heeft de kleinhandel het zwaar door de concurrentie van de supermarkten. En hoe je dan toch je groenten en fruit kunt verkopen? "Langs de kant van een drukke weg", zegt hij. "Mensen willen bij wijze van spreken de winkel in kunnen rijden om hun spullen te kopen. Vooral in de zomermaanden kan het lonend zijn om met een gespecialiseerde groentenkraam naast een drukke weg te staan. Dan verkoop je, denk ik, gewoon goed."

Gesneden groenten
In de zaak in Wijnegem heeft Marc in zijn koelingen van 500m2 niet alleen de ruimte en mogelijkheden om zijn groenten en fruit op te slaan. Ook verwerkt hij daar een gedeelte van de verse producten. "Sinds een jaar snijden wij het groenten en fruit op verzoek", vertelt Marc. "Voor restaurants kan dat heel voordelig zijn. In België is vaak een tekort aan personeel in de keuken. Doordat een restaurant gesneden verse groenten aangeleverd krijgt, hoeven zij zich al niet meer bezig te houden met het schoonmaken en snijden van groenten. Zo besparen zij niet alleen tijd, maar ook extra personeel dat zij moeten inhuren."

Hoewel gesneden groenten een tijdsbesparing van voor een restaurant kan opleveren, is het volgens Marc niet altijd zo dat restaurants ook daadwerkelijk kiezen voor de gesneden groenten. "Het is vooral wat voor mentaliteit de koks hebben", vertelt de man van Fruithof-Primeurs. "Vooral de wat oudere generatie wil graag alles zelf in de hand houden. Ik zie het anders. Neem bijvoorbeeld een paprika die ongesneden 3 euro per kilo kost. Wanneer je de paprika schoonmaakt, houd je misschien nog maar 700 gram over. Een kilo gesneden paprika's kan bijvoorbeeld 5 euro kosten, maar dat is dan wel echt een kilo. Daarnaast zijn de paprika's ook al schoongemaakt."

Op kleine schaal perst Marc sinaasappelsap en verwerkt hij ook zijn fruit door salades. "Wij willen hier zo min mogelijk weggooien", vertelt hij. "Een meloen die er egaal uitziet, is meestal nog niet rijp, maar perfect voor de verkoop. Wanneer een meloen wat rijper is, kunnen er plekjes op de buitenkant komen, al is de smaak dan op zijn best. In zo'n geval verwerken we een meloen door een salade, want weggooien is natuurlijk zonde."


Op kleine schaal perst het bedrijf ook sinaasappelsap.

Populair
Volgens Marc is er niet per se een groenten- of fruitsoort dat het het best doet in Wijnegem. Per seizoen verschilt dat volgens hem. Ook de televisiekoks hebben volgens mij invloed op de vraag naar de verse producten. "Wanneer een televisiekok tijdens zijn programma een recept vertelt, weet je bijna zeker dat een tijd daarna dezelfde producten besteld worden", vertelt Marc. "Soms is dat alleen lastig, vooral als de uitzending al veel eerder en in een ander seizoen is opgenomen. Het is slim om op die manier ideeën op te doen, alleen zijn de producten die in het programma te zien zijn niet altijd hetzelfde als de producten die vers beschikbaar zijn in dat seizoen. Spruitjes in juni kunnen wel, alleen komen ze dan waarschijnlijk uit de diepvries."


De tomatenmix loopt goed bij het bedrijf uit Wijnegem.

De man van Fruithof-Primeurs merkt wel dat er per seizoen andere producten gevraagd worden. "In het najaar zie je dat er met de dag meer paddenstoelen besteld worden", vertelt hij. "In het voorjaar zijn dat de asperges en wanneer het begint te vriezen, komen de spruiten weer terug. Avocado's doen het altijd wel goed bij ons. Je ziet dat de vraag naar exoten, zoals de avocado vroeger ook was, constant wisselt. Daarom hebben wij ook altijd andere producten hier in de koelingen liggen. Het is maar net wat de klanten van ons vragen. En dat leveren wij ook, zeven dagen per week."


Een van de vijf bedrijfsbussen van Fruithof-Primeurs.

Voor meer informatie:
Fruithof-Primeurs
Venhof 6
2110 Wijnegem (België)
T: 0032 (0) 3 248 29 83
M: 0032 (0) 471 21 21 71

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.