Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien

De oogst en de verkoop van Spaanse uien begon ietwat vroeg in augustus in Castilië-La Mancha, het belangrijkste productiegebied van Spanje, door de extreme temperaturen in juni en juli. Volgens Procecam, de Vereniging van Uienproducenten van Castilië-La Mancha, zorgden deze hoge temperaturen er niet alleen voor dat de uien eerder opkwamen, maar resulteerden ze ook in kleinere formaten en dus kleinere netto-hoeveelheden. In de rest van Spanje nam de productie ook wat af door hagel en zware regenval.

"Terwijl we normaal circa 80.000 kilo uien per hectare oogsten, ligt het rendement nu tussen de 50.000 en 60.000 kilo per hectare met Albacete als de zwaarst getroffen provincie," zegt Luis Fernando Rubio van Procecam. Volgens de Procecam-woordvoerder is deze productiedaling al gesignaleerd op de markt. De uienprijzen zijn momenteel laag, maar stabiel; genoeg om de productiekosten te dekken. "Het is ook belangrijk om te wijzen op het grote prijsverschil tussen grote en kleine uien," voegde hij eraan toe.

Ondanks de problemen met de maten wilde Luis Fernando wijzen op de gezondheid van de oogst van dit jaar. Zo waren er weinig problemen met trips. Castilië-La Mancha zet de uienoogst op het moment gewoon door... "onder ideale weersomstandigheden."

De Spaanse uienexport blijft groeien
Hoewel de binnenlandse markt voor Spaanse uien uitstekend is, blijft de export stijgen, aldus Luis Fernando. "Ongeveer 47 procent van de Spaanse uienproductie wordt geëxporteerd. De export gaat hoofdzakelijk naar EU-landen en in mindere mate naar andere landen met nieuwe markten in Taiwan en de Verenigde Staten."Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.