"Volop kansen voor Nederlands bedrijfsleven in China"

"Wij zijn een adviesorganisatie die zich inzet voor het professionaliseren van boeren en tuinders in landen in ontwikkeling via coöperaties en organisaties. Wij werken met Nederlandse experts uit ons netwerk in de Nederlandse Agri & Food sectoren die samen werken met lokale adviseurs wereldwijd. Sinds 2009 zijn wij ook actief in China. Niet alleen zien wij kansen voor onze dienstverlening als agri-agency aan de Chinese coöperaties, ook zien we dat het Nederlandse bedrijfsleven grote interesse heeft in de Chinese markt," aldus Gabriéla Versteeg.


 
"Voedselvoorziening staat hoog in het vaandel bij de Chinese overheid. Zij stimuleert schaalvergroting in de landbouw, onder andere door middel van coöperaties. De in 2007 ingevoerde wetgeving biedt hierbij richtlijnen, maar laat aan de andere kant ook veel ruimte voor interpretatie. Dit heeft geleid tot een interessante variëteit aan vormen coöperaties en maakt het boeiend om met deze coöperaties te werken."

"Agriterra wil zeker niet de Chinese coöperaties proberen in een westers keurslijf te duwen. Onze trainingen op bijvoorbeeld financieel managementniveau geven handvatten aan het bestuur hoe de verbintenis van de leden aan de coöperatie te verbeteren, of hoe inzicht te krijgen in welke invloed de financiële geldstromen binnen de coöperatie hebben op de bedrijfsvoering. "

"Daarnaast draait het voornamelijk om het verbeteren van de positie van de coöperatie in de keten. We zien namelijk een trend, wereldwijd en ook in China, dat boerenorganisaties steeds meer delen van de productie zelf gaan verzorgen. Samen met de coöperatie gaan we op zoek naar hun langere termijn doelstelling en begeleiden we ze bij het realiseren van hun bedrijfsambities."


Peter Brouwers op bezoek bij telers in Jiangyou

"Het werkt echter ook de andere kant op. Bij Nederlandse bedrijven groeit de vraag naar agrarische producten uit andere landen, waaronder China. Directe samenwerking met boeren georganiseerd in coöperaties wordt hierbij steeds belangrijker. Agriterra heeft door haar jarenlange ervaring in China goed inzicht in partijen die interessant kunnen zijn. Voorheen kwam China wel eens in het nieuws vanwege overmatig pesticidegebruik, maar op dit moment is er een toegenomen vraag naar veilige landbouwproducten en -methodes in China. Agriterra ondersteunt de coöperaties hierin bijvoorbeeld door adviezen te geven op het gebied van het managen van de velden en het verbeteren van de rotatiesystemen binnen de groente- aardappel-, fruit- of bloementeelt om zo ziektes tegen te gaan in plaats van overmatig pesticiden te gebruiken."
 
" In het bijzonder in de provincies Sichuan, Chongqing, Shaanxi en Yunnan is veel tijd en aandacht besteed aan het opbouwen van een solide netwerk met de provinciale en lokale landbouwautoriteiten. Zij zien Agriterra niet alleen als een waardevolle partner in het ontwikkelen van de coöperaties en ondersteuning van de lokale economie, maar ook als een partij die de landbouwsector in China kan helpen versterken. Dit creëert veel goodwill en kansen, óók voor het Nederlands bedrijfsleven. We werken met een jong en enthousiast lokaal team vanuit ons kantoor dat bewust is gevestigd binnen het Nederlands Consulaat in Chongqing. Vanuit daar kunnen we de coöperaties en federaties waar we mee samenwerken goed ondersteunen en is het ook makkelijk om de link met het Nederlandse bedrijfsleven in de Agro-food sector te maken."

Voor meer informatie:
Gabriéla Versteeg
Agriterra
www.agriterra.org
vacature@agriterra.org
 
Auteur: Anouk Sijmonsma
Bron: www.freshplaza.cn

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven