AHDB vastbesloten om Schotse telers te helpen

Het Agriculture and Horticulture Development Board (zeg maar de Britse LTO), dat deze week Schotland bezocht, deed een duidelijke toezegging om zich in te gaan zetten om de toekomst van Schotse telers te waarborgen.
 
Er werd een bezoek gebracht aan bedrijven in Angus en Meigle om vast te stellen wat de uitdagingen zijn voor de fruitsector. Daarnaast was er overleg met de NFUS en Food and Drink Scotland om te kijken hoe een integrale Schotse aanpak de sector kan voorbereiden op de komende uitdagingen, waaronder -niet in de laatste plaats- Brexit.
 
Samenwerking was het onderliggende thema voor wat betreft de plannen van het AHDB, dat benadrukte hoe het met de belangrijkste partners samenwerkte om productiemiddelen en expertise te bundelen. "In Schotland werken we niet alleen met organisaties zoals Quality Meat Scotland en het SRUC, maar ook met onderzoeksinstituten, de NFUS en natuurlijk de Schotse regering", aldus AHDB-directeur Jane King.
 
"Maar nu Brexit eraan komt willen we die banden versterken, zodat we sneller verbeteringen in de Schotse landbouwsector door kunnen voeren. We kunnen als sector veel efficiënter zijn als we beter samenwerken en de branche op een meer coherente manier mobiliseren."
 
Eind oktober zal het AHDB haar eerste Brexit-rapport uitbrengen, met een expliciete focus op Schotland. Dat zal informatie, data en analyses bevatten die het land moeten helpen zich voor te bereiden op de onzekere toekomst. Het AHDB heeft ook gewerkt aan modellen die de effecten van Brexit op de verschillende sectoren voorspellen. Verder wordt er gekeken naar een scala aan scenario's en gevolgen die door de telers en kwekers ervaren zullen worden.
 
King voegde hieraan toe: "Het is erg belangrijk dat de branche niet klakkeloos Brexit in gaat. We moeten nu al over de gevolgen nadenken, en de mensen daarop voorbereiden."
 
Een ander belangrijk AHDB-initiatief dat een positieve impact moet hebben op de Schotse industrie is Farmbench, een nieuw ijkingssysteem dat deze herfst in het Verenigd Koninkrijk zal worden uitgerold. Hierdoor zullen telers in staat zijn om productiekosten goed te analyseren en vergelijken. Kosten kunnen worden verdeeld over rundvlees-, schapen-, aardappel- en akkerbouwbedrijven.

"Belangrijk in onze visie is om een industrie van wereldklasse te creëren, die met de allerbesten kan concurreren en door de allerbesten wordt geïnspireerd. Daarnaast moeten we kijken naar wat de besten doen, en naar onze eigen bedrijven," aldus King.
 
Bron: thescottishfarmer.co.uk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.